Volledig scherm
© DG

'Hou zuiden polder groen'

ARNHEM - Blijf af van het zuidelijke deel van de Arnhemse stadspolder Meinerswijk. Die boodschap ligt besloten in alle drie de denkrichtingen die er sinds gisteravond zijn voor Stadsblokken en Meinerswijk.


De afgelopen weken zijn die visies door drie afzonderlijke groepen ontwikkeld in een tweetal workshops, aan de hand van ideeën die eerder zijn geopperd in het open planproces over het groene hart van Arnhem. Gisteravond werden ze gepresenteerd in een volgepakte Burgerzaal in het stadhuis.

De groepen richtten zich respectievelijk op natuur, water en innovatie. De gedachten hadden een aantal overeenkomsten en verschillen, maar over de waardevolle natuur in het zuiden van Meinerswijk is eensgezindheid: groen laten.

Sowieso was respect voor het groen de rode draad door de drie denklijnen. Het gewicht van de ideeën is niet altijd even duidelijk, vooral niet omdat in de innovatiedenktank geen overeenstemming was over de te varen koers.

De 'groene' groep, waarvoor in de zaal de meeste sympathie was, wil natuur voor de mens – maar ook weer niet voor te veel mensen. Bouwen? Liever niet. Cultiveren? Nee, bedankt.

Ook de watermannen en -vrouwen zijn huiverig voor bouwen. Dan is er geen weg meer terug namelijk. Stadsblokken moet dé ontmoetingsplek worden voor Noord en Zuid en de overheid moet een en ander strak regisseren.

De vernieuwende ideeën varieerden tussen wel of juist geen huizen bouwen. Daarover wordt verschillend gedacht. "Maar innovatie gaat van 'boink', dat doet zeer", was de uitleg. Contrasten moeten het gebied dynamisch maken.

Grondeigenaren Staatsbosbeheer en Phanos loofden de inzet. De eerste kon zich behoudens wat vraagtekens in de meeste ideeën wel vinden, architect Christoph Kohl had namens Phanos ook kritiek. "Er wordt te weinig gebruik gemaakt van de potentie van dit enorme gebied", vindt hij.

Half mei moeten de eigenaren een formele reactie geven op de denkrichtingen, die de komende twee weken hun definitieve vorm krijgen. Begin juli moet er een gemeentelijk besluit liggen over hoe een en ander na de zomer moet worden uitgewerkt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.