De politie controleert samen met de Rijksdienst voor Wegverkeer een aanhangwagen.
Volledig scherm
De politie controleert samen met de Rijksdienst voor Wegverkeer een aanhangwagen. © Erik van 't Hullenaar

Huilend staat automobiliste met schulden haar auto af bij controle in Arnhem: fiscus vordert 19 auto's en int 25.000 euro

ARNHEM - De Belastingsdienst heeft bij een grote controle in Arnhem 25.400 euro aan belastingschulden geïnd en 19 auto's in beslag genomen. Dat gebeurde vrijdagmiddag tijdens de grootste jaarlijkse controle van politie, douane, belastingdienst en de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) in Oost-Nederland. De vier diensten hielden steekproefsgewijs controles.

Huilend hoorde de vrouw de deurwaarder aan. Ze heeft zojuist gehoord dat ze haar auto moet achterlaten, omdat ze een belastingschuld heeft. De politie heeft haar uit de verkeersstroom gepikt en nu stond ze te wachten bij RDW Keuringsstation. 

Onregelmatigheden

Motoragenten struinden de omgeving af op zoek naar onregelmatigheden aan voertuigen. Zoals de auto met een aanhangwagen bedekt met kunstgras of de trailer met twee koetsen. Opvallend was het groot aantal boetes voor mankementen aan voertuigen zoals remmen, verlichting en gladde banden. Daarnaast kregen enkele bestuurders een boete vanwege het rijden onder invloed.

Mobiel bandatisme

Van automobilisten die verdacht werden van criminele activiteiten was dit keer weinig sprake. ,,Dan moet je denken aan mobiel banditisme. Tegenwoordig is het een trend om geheime plaatsen in een auto te maken waarin geld, drugs en wapens vervoerd worden”, zegt woordvoerder Leen Goor. 

Quote

Daar maken ze een ijzeren buis onder waar ze een wapen verstoppen.

Leen Goor, politie

Populair is de tunnelbak, de plek van de versnellingspook. ,,Daar maken ze een ijzerenbuis onder waar ze een wapen verstoppen. Maar ook een geheime wand in de dashboardkastjes of een extra vloerplaat zijn in trek.”

De Belastingdienst nam 19 van de 40 gecontroleerde auto's in beslag. ,,We zien meteen met behulp van een scan van het kenteken zien we meteen of iemand een belastingschuld heeft. Die halen we eruit en stellen we voor de keuze: meteen betalen of de auto achterlaten", zegt Jasper Meeuwissen van de Belastingdienst. 

Soesterberg

In het uiterste geval sleept de Belastingdienst de auto af naar Soesterberg, waar de eigenaar vier weken de tijd krijgt om de auto op te halen. ,,De helft van de eigenaren betaalt de schuld en haalt de auto uiteindelijk op. De andere helft verkopen we en de opbrengst verdisconteren we met de schuld", legt Meeuwissen uit. 

In totaal inde de fiscus 25.400 euro aan belastingschulden. Het grootste bedrag dat ineens werd betaald was 3000 euro.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.