Huisjesmelkfraudezaak zakt als plumpudding in elkaar: boete van 5.000 euro

ARNHEM – Een strafzaak tegen een Arnhems stel wegens fraude met de aankoop van huizen, is vrijdag geëindigd met alleen een boete van 5.000 euro voor de vrouw. De officier van justitie had werkstraffen geëist van 210 uur tegen de 49-jarige vrouw en 120 uur tegen de 47-jarige man.

Volgens de oorspronkelijke beschuldiging van het Openbaar Ministerie vervalste het stel van Russische komaf werkgeversverklaringen. Daarmee lichtten zij meerdere banken op, waar ze met die verklaringen hypotheken kregen om een reeks woningen in en om Arnhem aan te kopen. Dat zij die verhuurden en de huur niet opgaven, zou ook nog witwassen opleveren.

Maar twee weken geleden schrapte de officier van justitie zelf al een flink deel van de beschuldigingen waardoor de zaak in omvang kromp. Bovendien zorgde ook de leeftijd van de zaak voor korting op de strafeis. De rechtbank vindt nog minder kwesties bewezen dan de aanklager. Voor de man bleef geen enkel strafbaar feit over, en voor de vrouw slechts een paar.

Bijna een miljoen aan panden

De twee kochten panden aan de Hertogstraat, de Graaf Ottotraat, Huissensestraat, Sint Janskerkstraat en Hommelseweg en Bouwmeesterstraat. In totaal hadden zij 900.000 euro aan huizen in bezit, waarvoor zij 990.000 euro aan hypotheekschuld hadden uitstaan.

Het stel kwam bij de Belastingdienst in beeld toen hun woningen aan de Hommelseweg en Graaf Ottostraat voorkwamen in een onderzoek naar een internationale groep autokrakers die kamers in die panden huurden. Omdat hun inkomsten uit een uitkering en klusjesbedrijf het bezit van zo’n groot aantal woningen niet goed verklaarde, rees het vermoeden van illegale praktijken.

Volledig scherm
2013-02-25 ILLUSTRATIE ARCHIEFFOTO - Nederlanders blijken massaal te frauderen met toeslagen. Daardoor krijgen ze zorg-, huur- en kinderopvangtoeslag waar ze eigenlijk geen recht op hebben. Dat meldt RTL Nieuws. De Gelderse gemeente Bronckhorst is in 1 jaar tijd op minstens 100 fraudegevallen gestuit. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT © ANP XTRA
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.