Esther van IJs woont al zes jaar naast een woning waar arbeidsmigranten zich huisvesten. Ze ervaart veel overlast.
Volledig scherm
PREMIUM
Esther van IJs woont al zes jaar naast een woning waar arbeidsmigranten zich huisvesten. Ze ervaart veel overlast. © Jan Ruland van den Brink

Huisvesten van arbeidsmigranten wordt komende jaren grote opgave

ARNHEM - Het huisvesten van arbeidsmigranten  - veelal Polen en Roemenen - wordt in Gelderland dé grote opgave voor de komende jaren. Want het aantal groeit de komende jaren waarschijnlijk nog flink: mogelijk zijn er over tien jaar dubbel zoveel als nu.

De provincie Gelderland heeft uit laten zoeken hoe het staat met het aantal arbeidsmigranten en waar ze wonen. Conclusie: er werken er meer dan 50.000, maar er wonen er officieel maar 21.000.

Volgens onderzoeksbureau Decisio is het werkelijk aantal dat in Gelderland woont ‘ongeveer het dubbele’, maar hebben er velen zich niet geregistreerd. De verwachting is bovendien dat het aantal buitenlandse werknemers nog flink stijgt. Er kunnen in 2030 wel eens meer dan 120.000 in Gelderland aan het werk zijn. 

‘Heel hard nodig’

Quote

De locaties waar we terecht kunnen, zijn heel schaars

René Derksen

,,We hebben ze heel hard nodig hebben om het werk te doen, om fabrieken te laten draaien”, stelt René Derksen van Cervo Dienstverlening, die mensen aan het werk heeft uit onder meer Polen en Hongarije. Het vinden van huisvesting noemt hij ‘echt een heel ding’. 

,,Je hebt een groep die zelf huisvesting regelt. Vaak zijn dat mensen die vlak over de grens in Duitsland wonen.’’ Maar voor een hele grote groep verzorgen de uitzendbureaus een onderkomen. ,,Maar de locaties waar we terecht kunnen, zijn heel schaars.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.