Volledig scherm
Appartementengebouw Transzoom, dat gaat verrijzen op de hoek Nieuwstraat-Trans in de Arnhemse binnenstad. © Reinbouw

Huizenprijs blijft maar stijgen, ‘maar de echte gekte is er nu wel vanaf’

ARNHEM / RENKUM / RHEDEN - Een huis kopen in Arnhem, Renkum, Rheden of Rozendaal? Maak de borst maar nat. De woningmarkt zit op slot, constateert makelaarsvereniging NVM, onderhandelen over de prijs is nauwelijks mogelijk.

De prijs van een koopwoning in de regio Arnhem van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) stijgt nog altijd bovengemiddeld, blijkt uit de vergelijking van het laatste kwartaal van 2018 met de zelfde periode het jaar ervoor. In ‘Arnhem’ was de stijging 10,7 procent, landelijk 10,3 procent.

De gemiddelde prijs in de NVM-regio Arnhem (behalve de stad zelf dus ook Renkum, Rheden, Rozendaal en het Edese dorp Deelen) lag in de laatste drie maanden van 2018 op 250.000 euro. Een huis stond door de bank genomen 96 dagen te koop, een jaar eerder was dat nog 172 dagen.

Vraagprijs

Van de 700 verkochte woningen in de laatste drie maanden van 2018 ging 37 procent van de hand voor een prijs die hoger lag dan de vooraf door de verkopers bepaalde vraagprijs. De onderhandelingsmarge voor huizenkopers in Arnhem en omgeving was ‘zeer beperkt’, constateert de makelaarsvereniging dan ook.

Toch behoeft die conclusie enige nuancering, denkt directeur Roy Boesveld van NVM-makelaar Willemsen uit Arnhem. Hij bedong onlangs nog een mooie prijs voor een ‘opknapper’ in de Arnhemse Burgemeesterswijk. ,,Het hangt af van het object. Aan de onderkant van de markt zijn de marges klein.”

Kurk

En waar de NVM constateert dat de Arnhemse woningmarkt structureel zo goed als op slot zit, ziet Boesveld het allemaal wat minder zwaar. ,,Ik denk dat het juister is om te spreken van een ‘vertraagde woningmarkt’”, zegt hij. En dat heeft alles te maken met de economische wetten van vraag en aanbod.

Waar in de crisisjaren mensen eerst hun oude woning verkochten voor ze gingen kijken naar een nieuwe, gebeurt nu het omgekeerde, ziet Boesveld. ,,Ze kopen een nieuwbouwwoning en wachten tot een half jaar voor de oplevering met het aanbieden van hun bestaande huis.”

Dat zorgt voor een ‘kurk in de fles’, aldus de Arnhemse makelaar. En die kurk schiet er op enig moment vanzelf weer uit. Hij ziet het gebeuren bij nieuwbouwprojecten als De Tuin van Elden in Arnhem-Zuid, maar ook bij TransZoom in de binnenstad.

Plafond

Boesveld stelt dat ‘de echte gekte er wel van af is’. De stijgende huizenprijzen in Arnhem en regio raken stilaan aan het plafond, verwacht hij. ,,En dat geldt met name voor het hoge en het middensegment van de markt. Bijzondere projecten uitgezonderd.”

Binnen de regio blijft een stadsdeel als Schuytgraaf opvallen. Dat profiteert van de opening van het langverwachte wijkwinkelcentrum in 2017, stelt Boesveld. ,,Er is daar nu echt een hart gekomen. In de tussentijd heeft een dorp als Elst geprofiteerd”, ziet hij.

De gemeenten Overbetuwe en Lingewaard noteerden in het laatste kwartaal de op een na hoogste prijsstijging van heel Nederland, 17,1 procent - alleen in Zeeuws-Vlaanderen stegen de woningprijzen nog meer. Met name Elst is razend populair bij huizenkopers, mede door de centrale ligging en het goede voorzieningenniveau.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.