Volledig scherm
Stille tocht naar aanleiding van de dood van de 12-jarige Bekiro. © ANP

Hulpinstanties over met zwaard vermoorde zoontje: ‘Drama Bekiro kon niet voorkomen worden’

ARNHEM - De dood van de de 12-jarige Bekiro uit Arnhem was niet te voorzien en niet te voorkomen. Dat concluderen de hulpverlenende instanties rond het gezin van de jongen na intern onderzoek. 

De jongen is vorig jaar december met een zwaard door zijn vader om het leven gebracht. De man hoorde stemmen en had zichzelf niet onder controle, waarna hij zijn zoon doodde. Een andere zoon kon ternauwernood ontsnappen.

Waarschuwing

Familieleden van het gezin gaven aan dat ze de hulpverlenende instanties regelmatig hadden gewaarschuwd voor de vader. De gemeente Arnhem en GGZ-instelling Pro Persona waren bekend met de problemen binnen het gezin. 

Ze concluderen nu na onderzoek dat er vooraf geen aanwijzingen waren dat de vader zijn zoon zou willen doden. Het drama had daarom ook niet voorkomen kunnen worden.

Beter communiceren

Wel zien de onderzoekers verbeterpunten die betrekking hebben op het vastleggen van werkwijzen en afspraken en het communiceren met elkaar, met cliënten en hun omgeving. Daar gaan de organisaties nu mee aan de slag.

Het onafhankelijk onderzoek naar het handelen van de gemeente is uitgevoerd door Veiligheidsregio Gelderland-Midden. Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) deed onderzoek naar de hulpverlening van Pro Persona.

De 41-jarige vader Tevfik G. werd onlangs veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het doden van zijn zoon en een poging zijn andere zoon te doden.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.