Volledig scherm
Schaatsbaan op de Jansplaats in Arnhem. Van ondernemers en publiek mag die winterattractie weer terugkomen in de decembermaand. © Gerard Burgers

IJsbaan wellicht in winter terug in binnenstad Arnhem

ARNHEM - De ijsbaan die voorheen in de decembermaand in de Arnhemse binnenstad voor vertier zorgde, keert wellicht terug.

Het Platform Binnenstad Arnhem hoopt bij de volgende editie van het meer dan drie weken durende festijn Winter Arnhem op partijen die de ijsbaan weer in het programma opnemen. Zowel ondernemers als bezoekers geven in enquêtes aan dat ze de ijsvloer een aantrekkelijke aanvulling zouden vinden.

Quote

We zoeken partijen die het waar kunnen maken

Marc Bosboom, Platform Binnenstad Arnhem

In het platform zijn ondernemersverenigingen, vastgoedeigenaren, horeca en culturele instellingen vertegenwoordigd. Volgens woordvoerder Marc Bosboom zien zij mogelijkheden om het winterfestijn naar een nog hoger plan te tillen. ,,Daarom gaan we nu al op zoek naar externe partijen die dat waar kunnen maken.”

Dat is in het besef dat de resultaten al niet slecht zijn. Zo werd de Kerstmarkt, onderdeel van het programma, de laatste keer door 100.000 mensen bezocht en gaf bijna de helft van de ondernemers aan dat hun omzet meer dan 10 procent hoger lag dan op andere zondagen. 

1,6 miljoen euro omzet

Uitgaande van een gemiddelde besteding van 16 euro per bezoeker en op basis van landelijke gegevens omgerekend naar de Arnhemse situatie zou er die dag zo'n 1,6 miljoen euro moeten zijn omgegaan in de binnenstad. 

Volgens Bosboom wil de gemeente voor de organisatie van het Winterfestijn 50.000 euro bijdragen, op voorwaarde dat ondernemers, organisaties en anderen het viervoudige van dat bedrag inleggen. Komt dat geld er, dan moeten de organisatiekosten de kwart miljoen niet overstijgen. De hoop is dat binnen die marge een ijsbaan ook tot de mogelijkheden behoort.

Centrale ontmoetingsplek

De ijsbaan zou deel uit moeten maken van een centrale plek in de binnenstad, die het platform tijdens de duur van het winterevenement als ontmoetingsplek wil creëren. Daar zouden bijvoorbeeld ook een overdekt winterterras en een podium moeten komen te staan. 

De laatste ijsbaan was twee jaar geleden op de Jansplaats, met dank aan ondernemers Mike Post en Milan Schouten.  

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.