Volledig scherm
Margriet Smits met de metalen staaf bij de woning waar ze zaterdag inbrekers verjoeg. foto Jan Wamelink

'Ik was boos en sloeg hem in zijn nek'

10 okt 2007, 03:25 - ARNHEM - Als de inbrekers haar uitschelden voor kankerwijf, slaan bij Margriet Smits de stoppen door.

Ze stiefelt door de tuin van haar benedenbuurvrouw en gaat op de twee inbrekers af die met een koevoet de schuifdeuren proberen open te krijgen. Ze heeft een witte metalen staaf stevig in haar hand geklemd. "Die had ik net gekregen en was voor de douche", vertelt Smits.

Na een hernieuwde scheldkanonnade met wederom veelvuldig het woord kanker erin, bedenkt Smits zich geen moment en slaat uit pure woede op de criminelen in. "Ik gaf die ene een flinke klap in zijn nek", vertelt de Arnhemse. De bewuste metalen staaf heeft ze, net als zaterdagavond, stevig in haar hand geklemd. Ze schreeuwt de inbrekers nog toe dat ze een broer heeft die bokser is. "Ik weet niet waarom ik dat zei, want dat is helemaal niet zo" , bekent ze.

De twee inbrekers zijn ook niet onder de indruk. Een van hen haalt uit naar de vrouw en raakt haar op haar wang. Dan slaat het tweetal op de vlucht. De vrouw blijft in shock achter.

" Achteraf heb ik geluk gehad dat het bij die klap is gebleven", realiseert Smits zich. "Het had veel erger kunnen aflopen."

Nu heeft ze aan het incident veel schrik, een kapotte lip en een lichte hersenschudding overgehouden.

Toch heeft ze geen spijt dat ze zaterdagavond rond tien uur bij haar flat aan de Stedumhof in de Arnhemse wijk Vredenburg ingreep toen ze de twee inbrekers betrapte. "De vrouw die daar woont, ken ik goed. Mijn overleden hond kreeg van haar altijd een koekje. Een lieve vrouw. Ze is onlangs opgenomen in het ziekenhuis. Ik kon het niet over mijn kant laten gaan en vroeg wat ze daar deden."

Over de scheldpartij die volgde, maakt Smits zich nog het meest kwaad. " Je moet me niet uitschelden met het woord kanker. Dan word ik heel boos. Ik heb zelf twee jaar kanker gehad, mijn zwager heeft het nu en wordt waarschijnlijk niet meer beter."

Ze heeft zich tot op dat moment sterk gehouden, maar nu kan ze de tranen niet meer bedwingen. " Het gaat nog niet echt goed met me", zegt ze ten overvloede.

In de woning van de benedenbuurvrouw wordt ondertussen hard gewerkt. De kinderen van de bejaarde buurvrouw halen uit voorzorg de woning helemaal leeg.

De zoon en schoonzoon vinden dat Smits een heldendaad heeft verricht, maar opgelucht zijn ze ook. En niet alleen over het feit dat de spullen er nog staan. "We hadden hier ook bloed op de stoep kunnen aantreffen."

'Nog geen aangifte gedaan'

De politie in Arnhem-Zuid onderzoekt de poging tot inbraak bij de flat aan de Stedumhof en de mishandeling van Margriet Smits.

Het onderzoek wordt vooralsnog bemoeilijkt omdat bij de politie geen aangifte is gedaan, zegt een woordvoerder. "We hebben wel een melding van het voorval, maar een aangifte ontbreekt. We gaan er nu achteraan om die aangifte wel te krijgen. Zowel van de familie van de vrouw waar zou zijn ingebroken als van de vrouw die zegt door de inbrekers te zijn geslagen."

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.