In het restaurant van Haarhuis draaien ze het om: de groente staat centraal en niet het vlees
ARNHEM - Producten die je van moeder thuis kent, maar dan culinair opgetild, moeten voortaan meer bezoekers uit stad en streek trekken naar het restaurant van Hotel Haarhuis in Arnhem.
Hete bliksem, maar wel met snoekbaars. Spitskool, maar met Arnhems rund. Zuurkool, maar met kabeljauw, een Zeeuwse oester en witte wijnsaus.
De keukenploeg van Hotel Haarhuis gooit het over een andere boeg. Weg met de spareribs, hamburgers en sateetjes, welkom aan oer-Hollandse producten die je je hele leven al kent, maar dan culinair verwerkt. ,,Nieuw is dat ik voor de samenstelling van een gerecht uitga van een groente van het seizoen”, vertelt chef Frank Bregman.
,,Dat betekent dat ik voortaan vlees of vis zoek bij een groente, niet andersom. Het is net even een andere werkwijze. We hebben daarom in huis ook een zelfkweektuin ingericht: grote stellages met daarop potten met groenten en kruiden.
Het bedrijf Vegger uit Ede heeft die tuin geleverd en onderhoudt hem ook. Vanaf het stationsplein zijn de planten door de ruit heen te zien. Ikzelf hoef alleen de groenten en kruiden af te snijden en in de gerechten te verwerken.”
‘Geen ster, wel een Bib’
Directeur Wouter Dekker van het hotel zegt: ,,We willen ons onderscheiden van andere restaurants in de stad. Dus geen mediterrane of oosterse keuken, maar gerechten die zijn gebaseerd op bekende Nederlandse producten.
De ambitie is hoog. We streven niet naar een Michelinster, maar wel naar een Bib Gourmand, de onderscheiding van Michelin voor toprestaurants met driegangenmenu's onder 39 euro.”
Het restaurant heet voortaan niet meer Perron 5, maar Locals, om iedereen onder de neus te wrijven dat hier niet alleen hotelgasten welkom zijn. Dekker heeft met Bregman een topchef aangesteld, de man die tien jaar restaurant De Oude Post in Renkum had en daar een Bib Gourmand verwierf.
Bregman staat niet alleen aan het hoofd van de keuken. Een dag per week laat hij zich inspireren door Niven Kunz, de eigenaar van restaurant Triptyque in Wateringen en de ambassadeur van Dutch Cuisine. Dat is de organisatie die ernaar streeft zoveel mogelijk authentieke Nederlandse producten op de kaart te krijgen bij Nederlandse restaurants.
,,Als het kan, gebruiken wij producten uit de regio, zoals Black Angusrund uit Arnhem en op de Veluwe gekweekte zalmforel", zegt Kunz. ,,Maar ook producten uit de rest van het land zijn welkom. Als ze maar van hoge kwaliteit zijn."
Wie uit eten wil, denkt vaak niet aan het restaurant van een hotel. Dat lijkt voorbehouden aan de gasten die er verblijven. Anderzijds vinden hotelgasten het vaak avontuurlijk de stad in te gaan.
,,Wij streven er voortaan naar dat 90 procent van de restaurantgasten uit stad of streek komt", zegt Wouter Dekker, die directeur is sinds Haarhuis in 2018 is overgenomen door EHM, de European Hospitality Management Group.
Vandaar dat het hotel inmiddels ook koffiebar Hoek heeft geopend, dat op het dak rooftopbar Blou te vinden is en dat de wijnkelder kan worden gebruikt voor evenementen. ,,Daar komt nu restaurant Locals bij, voor lunch, borrel en diner", zegt Dekker. Gisteren werd de zaak geopend.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws gemist?
Huurders moeten motivatiebrief schrijven én op intakegesprek • Erik-Jan kijkt plots tegen grijze muur van 8 meter aan
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van donderdag 30 maart.Arnhem -
PREMIUMover de tong
Luxe dineren op een dak van een hotel wordt een soort kermisattractie als een ritje in het reuzenrad
Boven op Hotel Haarhuis kan je dineren. Je neemt de lift naar de vijfde verdieping en belandt daar met een glas cava en oesters op het dak van Arnhem. -
Mokerslag Vitesse in Waalwijk: nacompetitie dreigt in Arnhem
Arnhem -
Op eenzame hoogte: Arnhem heeft het mooiste toilet van Nederland
ARNHEM - The Roofdrop van BLOU Rooftop Bar in Arnhem heeft de Gouden Kraan-award voor mooiste toilet van Nederland gewonnen. Op het toilet kunnen bezoekers hun behoefte doen op achttien meter boven de grond. -
PREMIUM
Haute cuisine in Hotel Haarhuis dankzij samenwerking met topkok Estée Strooker
ARNHEM - Hotel Haarhuis en restaurant ’t Amusement gaan samen iets nieuws proberen nu beide door corona zijn getroffen. De private dinner service. Voor wie eens echt lekker luxe wil doen.
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
-
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht.
In samenwerking met indebuurt Arnhem
9 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMartin Reekers
Rene Frentz
bart verplak
Mart Hiddink
Johan Wolters