Volledig scherm
© Museum Bronbeek

Indisch Herinneringscentrum verlaat Arnhem

UpdateARNHEM - Het Indisch Herinneringscentrum gaat Arnhem verruilen voor Den Haag. Het centrum is nu gevestigd op landgoed Bronbeek maar heeft daar te weinig mogelijkheden om uit te breiden. 

Het Herinneringscentrum is in 2007 opgericht om aandacht te geven aan de gebeurtenissen in Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog en aan de daaropvolgende dekolonisatie. 

Keuze


Indertijd werd voor Arnhem gekozen omdat op Bronbeek al een museum over de koloniale geschiedenis van Nederland is gevestigd en omdat er oud-militairen wonen die naar Indië waren uitgezonden. In de praktijk bleek er te weinig ruimte te zijn voor het Herinneringscentrum. 

Indische gemeenschap

Uit een enquête onder Indische Nederlanders bleek dat zij in meerderheid wilden dat het centrum naar Den Haag zou verhuizen. Den Haag kent een grote Indische gemeenschap. 

Wanneer de verhuizing zijn beslag krijgt, is nog niet bekend. De exacte locatie in Den Haag is ook nog niet bekend. 

De gemeente Arnhem en de provincie Gelderland maakten zich sterk voor het behoud van het Herinneringscentrum. Commissaris van de koning Clemens Cornielje zegt dat hij zeer teleurgesteld is dat het niet gelukt is. Hij laat weten benieuwd te zijn naar de argumentatie voor de verhuizing.

Verbaasd

Arnhem is teleurgesteld, maar ook enigszins verbaasd over het besluit van het bestuur van het Indisch Herinneringscentrum om Arnhem vaarwel te zeggen. Ze ziet in de samenwerking van het Indisch centrum met het landgoed Bronbeek een 'toegevoegde waarde en mooie kansen', bijvoorbeeld in het Museum Bronbeek en rond het vorm geven van herdenkingen en in het behouden van het Indisch karakter van het landgoed Bronbeek.

Arnhem: „We zien het vertrek van het Indisch Herinneringscentrum als een verlies, eigenlijk voor alle partijen."

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.