Volledig scherm
© Marina Popova

Inspectie: calamiteiten Rijnstate gemiddeld

ARNHEM - Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem zit met het aantal meldingen van calamiteiten die het gevolg zijn van tekortschietende zorg op het gemiddelde dat in Nederland wordt gevonden. Dat valt af te leiden uit een reactie van de Inspectie Gezondheidszorg (IGJ) op een rapportage van het ziekenhuis. 

Rijnstate meldde onlangs dat het vorig jaar 117 gevallen onderzocht  waarin een ziekenhuispatiënt kwam te overlijden of ernstige schade opliep. In dertien gevallen werd vastgesteld dat dit aan gebrekkige zorg is te wijten. Een woordvoerder van de Inspectie laat weten dat dit 'niet opvallend hoog of opvallend laag' is te noemen.

In de ziekenhuiszorg is sprake van een calamiteit als een patiënt ernstige schade oploopt of overlijdt als gevolg van een tekortkoming in de kwaliteit van de zorg. Zulke gevallen moeten altijd aan de inspectie worden gemeld. 

Volgens de woordvoerder is het bij het onderzoek naar dergelijke incidenten van belang dat de zorgaanbieder duidelijk maakt wat er is gebeurd, hoe dat kon gebeuren en hoe het voortaan voorkomen kan worden. De inspectie let erop dat instellingen verbetermaatregelen formuleren en vervolgens uitvoeren. 

Geen loos begrip

In dat licht moet ook het initiatief van Rijnstate worden gezien om informatie over wat er mis gaat in het ziekenhuis te delen met de buitenwereld.  Het moet de patiënt en de medewerkers het vertrouwen geven dat kwaliteit geen loos begrip is in het ziekenhuis.      

Bij medische missers wordt onderscheid gemaakt tussen vermijdbaar en verwijtbaar. Dat eerste begrip heeft betrekking op gebeurtenissen die voorkomen hadden kunnen worden als de kwaliteit van zorg optimaal was geweest. Verwijtbaar betekent dat het individuele handelen van zorgverleners oorzaak is in het ontstaan van de calamiteit. 

Voor de IGJ is volgens de woordvoerder van belang dat de oorzaak van een calamiteit wordt achterhaald en dat het ziekenhuis laat zien dat het er van heeft geleerd en dat de kans op herhaling wordt geminimaliseerd.

Verbeteracties

Naar aanleiding van de incidenten van vorig jaar nam Rijnstate 55 'verbeteracties'. Daarin zitten onder meer nieuwe afspraken over de communicatie van onverwachte onderzoeksresultaten naar de behandelend arts. 

Ook is een nieuwe richtlijn in het protocol opgenomen die nierfalen moet voorkomen als gevolg van onderzoek met een contrastmiddel. Verder is een extra controle voor de onderhoudsstatus van operatie-instrumenten ingesteld.   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.