Volledig scherm
Zorggroep Dunya in Arnhem. © Rolf Hensel

Inspectie: Dunya Woonzorg schiet tekort op alle punten

ARNHEM  - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd tikt Dunya Woonzorg op de vingers. Dunya levert op één locatie in Arnhem (locatie Lotus) zorg aan ouderen met een migratieachtergrond. De veiligheid en kwaliteit van zorg is in het geding, zegt de inspectie. De zorgaanbieder moet de zaken binnen een maand op orde hebben.

De inspectie stelt vast dat Dunya tekortschiet op alle thema’s die de inspectie toetst. Dan gaat het om: persoonsgerichte zorg, deskundige zorgverlener, medicatieveiligheid en sturen op kwaliteit en veiligheid. 

Dunya houdt geen rekening met de wensen van cliënten, constateert de inspectie. De organisatie betrekt de cliënten niet bij afspraken over de zorg en soms worden afspraken gemaakt tegen de wens van de cliënt in. Dunya heeft ook geen actuele en volledige cliëntdossiers. Ook de medicatieveiligheid schiet ernstig tekort en ontbreekt een kwaliteitssysteem, om de kwaliteit en veiligheid van zorg te verbeteren.

Onvoldoende vertrouwen in verbetering

De inspectie heeft Dunya een aanwijzing gegeven, dat is een bestuursrechtelijke maatregel. ‘De inspectie heeft er onvoldoende vertrouwen in dat Dunya zonder deze aanwijzing voldoet aan normen voor goede zorg’, schrijft de toezichthouder in een persbericht. ‘De bestuurder ontkent dat er problemen zijn met kwaliteit en veiligheid van zorg bij Dunya. Ook stelt zij dat zorgdossiers op orde zijn, terwijl de inspectie ziet dat dit duidelijk niet het geval is.’

Eerder dit jaar weigerde Dunya bij een andere locatie in Elst cliëntdossiers over te dragen toen daar de zorg werd overgenomen door een nieuwe zorgaanbieder. De overdracht vond uiteindelijk toch plaats, maar wel pas nadat de inspectie een last onder dwangsom oplegde.

Het bedrijf is door ziektekostenverzekeraar VGZ op een zwarte lijst geplaatst. VGZ is ervan overtuigd dat directeur Dilan Kocer valsheid in geschrifte heeft gepleegd en de verzekeraar opzettelijk heeft misleid. Kocer probeerde de vermelding op de zwarte lijst via de rechter ongedaan te maken, maar de rechter ging daar niet in mee.

Eerdere kans niet benut

De aanwijzing geeft Dunya tot en met 19 september de tijd om de kwaliteit van zorg te verbeteren. De inspectie kiest voor een korte termijn vanwege de risico’s voor de cliënten. Dunya kreeg eerder al van de inspectie de kans om de situatie te verbeteren, maar dat is niet gebeurd.

Als Dunya niet aan de aanwijzingen voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.

Dunya Woonzorg was maandagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.