Volledig scherm
File op de A12 bij Arnhem. © Luciano de Graaf

Intelligente verkeerslichten moeten files te lijf gaan in Gelderland

ARNHEM - Met een systeem van geavanceerde, intelligente verkeerslichten wil het kabinet de almaar groeiende verkeersproblemen rondom Arnhem te lijf gaan. De installaties kunnen onderling communiceren en zo bliksemsnel inspelen op het verkeersaanbod.

Het kabinet maakte dat dinsdag bekend bij de presentatie van de Prinsjesdagstukken. De hightech verkeerslichten worden volgend jaar geplaatst op de A12 bij Arnhem en Oosterbeek, de A30 bij Ede en de A50 bij Renkum. Vooral op de A12 zijn de problemen in het afgelopen jaar gegroeid, zowel ’s ochtends als 's avonds staan er vaak lange files. 

100 miljoen euro 

 Het kabinet trekt komend jaar 100 miljoen euro uit om files op korte termijn aan te pakken. Naast de inzet van bergers en weginspecteurs in de buurt van de drukke snelwegen gaat het geld naar een nieuwe generatie verkeerslichten die eraan moet bijdragen dat het verkeer in de ochtend- en avondspits soepeler doorrijdt op de op- en afritten van de snelwegen. In totaal gaat het om 34 nieuwe installaties. Een deel daarvan komt op de trajecten bij Arnhem, Oosterbeek, Ede en Renkum.

Volgens woordvoerder Jenneke Blok van Rijkswaterstaat Oost kan via de nieuwe installaties (intelligente verkeersregel-installatie) met sensoren informatie over de verkeersstromen worden verzameld en gedeeld met andere digitale verkeerssystemen. 

Quote

Met de nieuwe installa­ties krijg je een veel beter beeld van de verkeers­druk

Jenneke Blok, Rijkswaterstaat Oost

,,Daardoor krijg je een veel beter beeld van de verkeersdruk in een bepaald gebied en kun de je de verkeersstromen daar op afstemmen. Zo kun je ook direct informatie van en met de hulpdiensten uitwisselen. De verkeersregeling zal beter op het verkeersaanbod kunnen worden afgesteld waardoor je een beter doorstroming moet krijgen.”  

Pijnstiller

Quote

Het is een pijnstil­ler, er moet veel meer gebeuren

Ahmed Marcouch, Burgemeester Arnhem

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch juicht de nieuwe verkeerslichten toe. Tegelijkertijd relativeert hij het belang ervan. ,,Arnhem is elke ochtend op Radio1 te horen in het file-overzicht, het is belangrijk dat er iets gebeurt. Deze oplossing is een methode om infarcten tegen te gaan. Maar het is een pijnstiller. Er moet veel meer gebeuren. Vooral de doortrekking van de A15 is daarbij belangrijk.”

Marcouch verwijst ook naar de pogingen van Arnhem en de provincie Gelderland om de ICE sneller te laten rijden tussen Amsterdam en Duitsland. Om die snelheid omhoog te krijgen, moet het spoor worden verbeterd. Dat kost honderden miljoenen, geld dat het Rijk vooralsnog niet op tafel heeft gelegd.  ,,Daar mag best meer snelheid in komen.”

Het kabinet stelt wel extra geld beschikbaar voor het Maas-Waalkanaal, waar onder meer de oude sluis Weurt wordt opgeknapt. Er komt 10 miljoen op tafel. De maatregelen zorgen ervoor dat schippers sneller door de sluizen kunnen gaan en er minder oponthoud op de vaarwegen is. Ook is er een pilot in voorbereiding om bodemerosie op de Waal bij Nijmegen aan te pakken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.