Werk ‘Geldersche Tramwegen’ van Willem van Genk, uit de collectie van Stichting het Dolhuys, met links onder de Arnhemse Eusebiuskerk.
Volledig scherm
Werk ‘Geldersche Tramwegen’ van Willem van Genk, uit de collectie van Stichting het Dolhuys, met links onder de Arnhemse Eusebiuskerk. © Willem van Genk

Interesse Museum Arnhem voor tentoonstelling Willem van Genk

ARNHEM - Museum Arnhem heeft interesse om, mogelijk samen met Rozet, aandacht te besteden aan de Haagse kunstenaar Willem van Genk. Gelderland, maar met name Arnhem en het tram- en trolleynetwerk in de stad, speelt een grote rol in zijn werk.

Museum Het Dolhuys in Haarlem, net als Museum Arnhem tijdelijk gesloten wegens een grote verbouwing, richtte in Hermitage Amsterdam de tijdelijke tentoonstelling ‘WOEST’ in. Die was net wegens succes verlengd tot en met 3 mei toen het museum moest sluiten als gevolg van de coronacrisis.

Later dit jaar reist de expositie door naar Hermitage Sint Petersburg In Rusland en de Zwitserse stad Lausanne. Wellicht is daarna een expositie mogelijk in het nieuwe Museum Arnhem aan de Utrechtseweg, denkt een woordvoerder. De voormalige Walburgiskerk, het huidige tijdelijke onderkomen, is alleen nog dit jaar beschikbaar.

Nagebouwd busstation Arnhem

Museum Arnhem, dat al contact heeft gehad met Ans van Berkum, de curator van ‘WOEST’,  denkt daarbij ook aan een een-tweetje met Rozet. Aan de Kortestraat staan ze daarvoor open, zegt een woordvoerder: ,,Uiteraard. We werken al innig samen met Museum Arnhem. Een dergelijke expositie past daar prima in.”

Op de tentoonstelling zijn onder meer tekeningen van Arnhem te zien, maar ook een aantal modellen van trolleybussen, gemaakt van Arnhems winkelafval. Van Genk (1927-2005) had in zijn woonkamer het complete Arnhemse busstation nagebouwd. 

De autodidactisch kunstenaar, die in zijn jeugd met tram en trein van een internaat in Harreveld via Arnhem naar zijn ouderlijk huis in Den Haag reisde, was gefascineerd door openbaar vervoer.

Pentekening van het trolleybusstation op Stationsplein in Arnhem, gemaakt door Willem van Genk in 1996.
Volledig scherm
Pentekening van het trolleybusstation op Stationsplein in Arnhem, gemaakt door Willem van Genk in 1996. © Willem van Genk

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.