Constant Kusters met familie in klederdracht.
Volledig scherm
PREMIUM
Constant Kusters met familie in klederdracht. © VPRO

Is de extreemrechtse NVU-leider Constant Kusters nu mainstream geworden?

ARNHEM - Constant Kusters, de leider van de extreemrechtse Nederlandse Volks Unie (NVU), staat centraal in een documentaire van de VPRO. Zijn denkbeelden lijken meer gemeengoed te worden in de Nederlandse samenleving, stelt de documentairemaker. Is Kusters salonfähig geworden? ,,Ik zie hem nog steeds als neonazi.”

In de keuken van een arbeiderswoninkje in de Arnhemse volkswijk Geitenkamp snijdt huisvader Constant Kusters het vlees. Ondertussen legt hij uit hoe je de beste groentesoep maakt. De scène geeft de voorman van de rechts-extremistische Nederlandse Volks Unie een menselijk gezicht. ,,Ik ben geen monster of een neonazi. Van die denkbeelden heb ik allang afstand genomen”, zegt hij.

Constant Kusters uit Arnhem is een omstreden figuur. Sinds 2001 is hij de leider van de extreem-rechtse Nederlandse Volksunie (NVU).  Inlichtingendienst AIVD stelde in 2010 in een rapport dat Kusters streeft naar een eenpartijstaat naar NSDAP-model; de partij van Adolf Hitler. Hij deed geregeld mee aan verkiezingen, maar slaagde er nooit in een zetel te halen. In 2018 haalde hij in Arnhem een half procent van de stemmen.

Quote

Ik ben geen monster of een neonazi

Constant Kusters
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.