Volledig scherm
De vreugde was groot bij de voorstanders van de plannen.

'Ja' wint bij referendum in Arnhem

ARNHEM - De plannen die Arnhem heeft met het uiterwaardengebied Stadsblokken en Meinerswijk in Arnhem-Zuid kunnen doorgaan. Bij het referendum daarover stemde woensdag een meerderheid vóór. Van de kiezers stemde 34,5 procent tegen en 64,7 procent voor. De opkomst was 24,1 procent. In totaal brachten 29.504 mensen hun stem uit.

Inzet van de volksraadpleging was het voornemen van de gemeente Arnhem om van de stadspolder een ruig uiterwaardenpark te maken, een ontmoetingsplek voor inwoners van de noordelijke en zuidelijke helft van de Gelderse hoofdstad. Daarin is ook woningbouw voorzien.

Woningbouw
Juist dat onderdeel van de visie is omstreden en was aanleiding voor een coalitie van burgers en milieuverenigingen een referendum aan te vragen. De woningbouw (250 tot 350 huizen) is een voorwaarde voor de grondeigenaar en projectontwikkelaar KondorWessels Projecten (KWP).

Recreatie
Die wilde meewerken aan het park (met recreatiemogelijkheden, evenementen en cultuurhistorie) als er ook in een deel van het gebied woningen konden komen. De groene delen van Stadsblokken en Meinerswijk zouden in dat geval worden geschonken aan de gemeente. De Burgercoalitie Stadsblokken- Meinerswijk is tegen woningbouw in het gebied. Dat idee is in tegenspraak met de uitkomst van een burgerparticipatieproces, enkele jaren geleden, vindt de groep. Omwonenden vrezen drukte en (verkeers)overlast en schade aan de natuur.

Meerderheid
Het voorgenomen raadsbesluit over Stadsblokken en Meinerswijk kon al rekenen op een meerderheid in de Arnhemse gemeenteraad. Nu de burger van de stad in meerderheid ‘ja’ heeft gestemd, kan Arnhem verder met het maken van een concreet, uitgewerkt plan voor Stadsblokken en Meinerswijk. De gemeenteraad van Arnhem vergadert op maandag 19 december over de uitslag van de volksraadpleging.

Volledig scherm
© Rolf Hensel
Volledig scherm
Stembureau 105 in Station Arnhem Centraal. © DG

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.