Jaap Duijn uit Arnhem zag 1.400 euro van zijn rekening verdwijnen. Hij is een kruistocht tegen de QR-code begonnen.
Volledig scherm
PREMIUM
Jaap Duijn uit Arnhem zag 1.400 euro van zijn rekening verdwijnen. Hij is een kruistocht tegen de QR-code begonnen. © Gerard Burgers

Jaap (69) uit Arnhem is slachtoffer van fraude: ‘QR-code is zo lek als een mandje’

videoARNHEM - Met een vlotte babbel en een QR-code plunderen fraudeurs ING-rekeningen. Slachtoffer Jaap Duijn uit Arnhem, die 1.400 euro van zijn rekening zag verdwijnen, is een kruistocht tegen de QR-code begonnen.

Duijn had een fotocamera te koop staan op Marktplaats. De oplichter benaderde hem en wilde via een QR-code het geld overmaken. Maar doordat de Arnhemmer de code accepteerde, gaf hij de fraudeur toegang tot zijn ING-app.

Duijn slachtoffer van notoire oplichter

De oplichter die Jaap Duijn te grazen nam, gebruikt een valse naam en een fictief adres in Vlissingen. Hij maakt gebruik van verschillende mobiele telefoonnummers. Hij benadert verkopers op Marktplaats; meestal via WhatsApp.

Steeds probeert hij hen snel een QR-code te laten accepteren, die zogenaamd nodig is omdat hij geld overmaakt vanaf zijn zakelijke ING-rekening. In werkelijkheid zet hij daarmee de ING-app van het slachtoffer op zijn eigen telefoon.

,,Ik ben verdomme 69 jaar. Ik heb helemaal geen verstand van computers. We zijn anderhalf uur bezig geweest. Want ik snapte er niks van. Dat zwart-witte blokje heb ik al zo vaak gezien. Ik heb de code geaccepteerd en vervolgens mijn pincode ingevuld om ING-bankieren te openen.’’

Voor de Arnhemmer het wist, was er 1.400 euro van zijn rekening verdwenen. Overgeboekt, naar een ING-rekening in Spanje. Vervolgens storneerde de fraudeur ook nog voor 1.900 euro aan automatische incasso’s.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.