Volledig scherm
Het huis van Jackie Kasteel wordt professioneel schoongemaakt. © Rolf Hensel

Jackie’s flat wordt weer spic en span

ARNHEM - Het geluid van een krachtige stofzuiger weerkaatst in de lege woonkamer van de flat. Een man in witte overall met een mondkapje voor slaat geen hoekje over. Zijn collega sjouwt intussen de ene na de andere volle blauwe vuilniszak de trappen af en gooit ze beneden in de aanhanger. 

Volledig scherm
Een schoonmaker ruimt het huis van Jackie Kasteel op. © Rolf Hensel

Bewoner Jackie Kasteel kijkt stilletjes toe hoe werknemers van het Leger des Heils hard aan het werk zijn om zijn zwaar vervuilde woning schoon te maken. Een hele klus. Jackie oogt opgelucht. ,,Ik ben er heel blij mee.”

De Gelderlander bracht recent Jackie’s verhaal. De kwetsbare Arnhemmer, ex-psychiatrische patiënt en drugsgebruiker, kwijnde driehoog weg op zijn flatje in de Arnhemse volkswijk Broek. Uit zichzelf vroeg en vraagt Jackie niemand om hulp. In zijn isolement kreeg hij fout volk over de vloer. Criminelen probeerden hem uit te buiten en zijn flatje in te pikken voor een wietkwekerij. 

Televisie

Quote

Voor mij is het echt gissen waarom het sociaal wijkteam niet bij hem langs gaat

Bauke Koekkoek

Eind maart grepen wijkagenten René Huls en Henk Westerhof daarom in. Ze controleren geregeld het portiek en beheren Jackie’s bankpas. Jackies zorgelijke situatie werd direct bij het sociale wijkteam aangekaart. Drie maanden bleef het stil.

De wijkagenten voelden zich in de kou staan. Ze kregen na het krantenartikel een stortvloed aan reacties. Uit de wijk kwamen hartverwarmende reacties. Een bewoner van het Broek kwam spontaan een televisie brengen. En ineens kwam professionele hulp. Woensdag bleek dat het Leger des Heils was ingezet. Na de schoonmaak zal Jackies woning geschilderd worden. Hoe en of de Arnhemmer daarna begeleiding krijgt, zodat hij niet terugvalt, is niet duidelijk.

In dit geval zie je dat de wijkagenten de hulpverlener zijn geworden. ,,Dat zou eigenlijk niet moeten”, zegt Bauke Koekkoek, crisisdienstverpleegkundige en lector aan de HAN en de Politieacademie. ,,Voor mij is het echt gissen waarom het sociaal wijkteam niet bij hem langs gaat. Het verbaast en verwondert mij wel. Wellicht denken ze te weinig te bieden hebben of geen aansluiting te zullen vinden. Dan zou hem samen met de wijkagenten opzoeken kunnen helpen, net zoals we in het project Stevige Structurele Begeleiding hebben gedaan.”

Volledig scherm
Bauke Koekkoek, crisisdienstverpleegkundige en lector aan de HAN en de Politieacademie. © Jeroen Jumelet
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.