Volledig scherm
Coen Verheij van de PVV aan het woord tijdens het debat over de bestuurscrisis in Arnhem. © Screenshot gemeente Arnhem

Jan Markink en GroenLinkser moeten Arnhemse bestuurscrisis oplossen

ARNHEM - Er wordt toch een poging gedaan de crisis in het Arnhemse college van burgemeester en wethouders op te lossen. Dat is de uitkomst van het debat dat de gemeenteraad van Arnhem woensdagmiddag en -avond heeft gevoerd over de bestuurscrisis. De raad nam met 20 tegen 19 stemmen een motie van de VVD aan waarin is vastgelegd dat Gelders gedeputeerde Jan Markink en een nader te bepalen GroenLinkser een eerste verkenning gaan uitvoeren tot een oplossing.

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
De handgeschreven motie van de VVD die met 19 tegen 20 stemmen is aangenomen. © DG

De gemeenteraad debatteerde deze woensdag over de politieke crisis die was ontstaan nadat GroenLinks en PvdA vorige week de samenwerking met VVD en D66 verbraken. Ze lieten echter hun wethouders wel zitten. Daarmee ontstond een ingewikkelde politieke situatie. 

Reden voor de breuk was dat de twee partijen zich door VVD en D66 gedwongen zagen hard in te grijpen in goede en bereikbare zorg en voorzieningen in de wijken. 

Ze verwijten D66 en VVD dat ze teveel blijven vasthouden aan het ‘vullen van de spaarpot’ en bevriezing van de lasten, zoals vastgelegd in het coalitie akkoord. Maar is dat wel zo? Ook over de onenigheid bestaat onenigheid. Mark Coenders van GroenLinks zei eerder dat een lijmpoging er niet in zat

Lees hieronder het live-verslag van het debat terug.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Arnhem gaat jongeren een maatschappelijke diensttijd bieden

    Arnhem gaat jongeren een maatschap­pe­lij­ke diensttijd bieden

    ARNHEM - Arnhem is een van de elf gemeenten in Nederland die van het kabinet jongeren een maatschappelijke diensttijd mogen aanbieden. De gemeente krijgt daar ruim 624.000 euro voor. Dat wil ze besteden aan een tweejarig project waarbij 140 jongeren in de leeftijd van 16 tot 27 jaar, die geen opleiding volgen, verdeeld over zeven groepen hun vaardigheden ontwikkelen en een beter beeld krijgen van wat ze verder willen doen in hun leven.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.