Volledig scherm
Jan Markink - VVD © DG

Jan Markink gaat met Arnhemse politieke partijen in gesprek: lijmen kan misschien ook

ARNHEM - Jan Markink wil zo snel mogelijk aan de slag als verkenner in Arnhem. Woensdagavond besloot de gemeenteraad met een minieme meerderheid (20-19) dat de VVD-gedeputeerde met een nog aan te wijzen GroenLinkser de crisis in Arnhem mag oplossen.

De Arnhemse VVD-leider Leendert Combée heeft hoge verwachtingen van Markink, die geldt als de machtigste man in het Gelderse provinciebestuur en ruime politieke ervaring heeft. Markink heeft de ontwikkelingen in Arnhem in de afgelopen weken op de voet gevolgd en staat al in de startblokken. Hij zegt zich zorgen te maken over de zoveelste crisis in Arnhem. 

De crisis in Arnhem ontstond doordat GroenLinks en PvdA het vertrouwen in D66 en de VVD opzegden. Markink wil zo snel mogelijk met de fracties om de tafel om te kijken wat er mogelijk is. Een lijmpoging sluit hij daarbij niet op voorhand uit. Er moet in Arnhem hoe dan ook een meerderheidscoalitie komen, zegt hij. In een college dat moet regeren zonder voldoende steun in de gemeenteraad ziet hij niets. 

Markink zegt dat hij er zelf op heeft aangedrongen dat hij niet alleen verkenner wordt. Hij wil per se met een GroenLinkser het karwei in Arnhem aanpakken.  ,,Naar mijn idee zijn in elke coalitie in Arnhem die twee partijen nodig.”  

Markink gaat vanaf half juli op vakantie en hoopt stiekem dat hij voor die tijd de klus heeft kunnen klaren. Inhoudelijk wil hij zich nog niet uitspreken over de politieke crisis. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Bouwers en boeren protesteren tegen politie in Arnhem: ‘Klaar met het machtsmisbruik’
    UPDATE EN VIDEO

    Bouwers en boeren proteste­ren tegen politie in Arnhem: ‘Klaar met het machtsmis­bruik’

    ARNHEM - Tientallen bouwers en boeren uit de regio Barneveld hebben zich deze avond met zwaar materieel verzameld in Arnhem om een statement te maken tegen in hun ogen onrechtvaardig politieoptreden. Aanleiding daarvoor zijn twee bouwers die naar het politiebureau moesten komen: ze worden ervan verdacht met een bus een motoragent te hebben afgesneden. De demonstranten zijn door de politie naar de Markt bij het provinciehuis gestuurd.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.