Volledig scherm
PREMIUM
John Berends is honderd dagen commissaris van de Koning in Gelderland. De buitenwacht, erkent hij, zal nog niet echt hebben gemerkt dat hij er is. © Gerard Burgers

John Berends is 100 dagen commissaris van de Koning: Nog even wennen aan de reuring

ARNHEM - John Berends is honderd dagen commissaris van de Koning in Gelderland. De buitenwacht, erkent hij, zal nog niet echt hebben gemerkt dat hij er is. De 63-jarige zit nog in de wachtstand vanwege het coalitieakkoord dat gesmeed wordt. ,,Ik ben libero, een vrije speler, maar moet wel kijken wat de rest van het team aan het doen is.”

Volledig scherm
John Berends in Arnhem. ‘Gelderland is een provincie die misschien wel te veel in de rol van grote broer is gedwongen.’ © Gerard Burgers

Of hij even een aardbeitje mag pakken voor de foto. John Berends kijkt de marktkoopman hoopvol aan, reikt al naar een bakje. Maar de verkoper is onverbiddelijk, ook voor de commissaris van de Koning. ,,Dan komt iemand anders er straks één tekort.” 

Berends lacht, haalt zijn schouders op vervolgt zijn weg naar het provinciehuis, zo’n honderd meter verderop. Onderweg schudt hij nog wat handen en begroet hij voorbijgangers.

‘Mensenmens’, zo laat de oud-burgemeester van Apeldoorn zich het liefst typeren. Drie maanden geleden werd de Uddelenaar geïnstalleerd. De hoogste tijd om de balans op te maken.

U heeft een dag 55 Statenleden uitgezwaaid en een dag 55 Statenleden ingezworen. Wat hebt u die andere 98 dagen gedaan?
,,Je zou m’n agenda eigenlijk eens moeten zien. Dat is veel leuker. Vanaf dag één ben ik me aan het inwerken. De Staten en Gedeputeerde Staten, hoe doen we zaken met elkaar? Waar liggen de gevoeligheden? Verder trek ik er veel op uit. Ik wil niet alleen maar binnen zitten. Ik ben in de Achterhoek geweest, de Betuwe, heb koninklijke bezoeken voorbereid, profielschetsen voor burgemeesters opgehaald.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Jan Markink en GroenLinkser moeten Arnhemse bestuurscrisis oplossen

    Jan Markink en GroenLink­ser moeten Arnhemse bestuurs­cri­sis oplossen

    ARNHEM - Er wordt toch een poging gedaan de crisis in het Arnhemse college van burgemeester en wethouders op te lossen. Dat is de uitkomst van het debat dat de gemeenteraad van Arnhem woensdagmiddag en -avond heeft gevoerd over de bestuurscrisis. De raad nam met 19 tegen 20 stemmen een motie van de VVD aan waarin is vastgelegd dat Gelders gedeputeerde Jan Markink en een nader te bepalen GroenLinkser een eerste verkenning gaan uitvoeren tot een oplossing.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.