Volledig scherm
Vlak na zijn geboorte maakte de jonge neushoorn kennis met zijn vader. Inmiddels is hij oud genoeg om geheel op eigen benen te staan. © Koninklijke Burgers' Zoo

Jonge neushoorn Thomas ruilt Burgers’ Zoo in voor dierentuin van Rome

ARNHEM - Breedlipneushoorn Thomas van ruim drie jaar oud gaat komende maandag, 16 september, Burgers’ Zoo in Arnhem verlaten. Hij gaat in een speciale vrachtwagen richting de dierentuin van Rome. De Arnhemse neushoorn gaat samen met een mannetje van vergelijkbare leeftijd uit Augsburg naar de Italiaanse hoofdstad.

Volledig scherm
De jonge breedlipneushoorn drie dagen na zijn geboorte. © Koninklijke Burgers' Zoo

Burgers’ Zoo streeft ernaar om jonge breedlipneushoorns ongeveer drie jaar bij de moeder in de groep te houden. Breedlipneushoorns zijn de enige van de in totaal vijf soorten neushoorns, waarbij nauw verwante vrouwen en hun jongen in kuddeverband leven.

De meeste jongen drinken het eerste jaar nog melk bij de moeder. De mannen doen hier vaak nog langer over, soms tot wel twee jaar. Dit fenomeen komt we vaker voor bij diersoorten, waarbij de mannen uiteindelijk beduidend groter worden dan de vrouwen.

Mannetjes verlaten vaak pakweg tussen hun derde en zesde levensjaar hun moeder en vormen dan tijdelijke groepen met mannen in dezelfde leeftijdscategorie. Zo maken ze samen meer kans tegen volwassen mannen, die solitair leven. In hun eentje zouden ze worden weggejaagd.

Mogelijk nieuwe verhuizing om elders de fokman te worden 

Juist om die reden koppelt de dierentuin van Rome op advies van de coördinator van het fokprogramma de jonge Arnhemse man aan een leeftijdsgenootje uit de dierentuin van het Duitse Augsburg.

Mogelijk verhuizen de jonge mannen na een aantal jaren naar een andere dierentuin om daar de fokman te worden. In het verleden heeft Burgers’ Zoo vaker neushoornmannen op pad gestuurd om elders voor nageslacht te zorgen.

Burgers’ Zoo is zeer succesvol met de fok van breedlipneushoorns. Sinds het jaar 2002 zijn in totaal tien neushoorns in het Arnhemse dierenpark geboren, waarvan één dier doodgeboren ter wereld kwam. 

Acht neushoorns in Burgers’ Zoo

De breedlipneushoorn is een bedreigde diersoort, waarvoor een Europees fokprogramma bestaat. Burgers’ Zoo levert hieraan een belangrijke bijdrage. In Burgers’ Zoo leven momenteel acht breedlipneushoorns. Eén volwassen fokman, drie volwassen vrouwen en vier jonge dieren. 

Volledig scherm
De groep breedlipneushoorns op de savannevlakte van Burgers’ Safari. © Koninklijke Burgers' Zoo
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.