Volledig scherm
Het tankstation in Arnhem is slachtoffer geworden van een gewapende overval. © Roland Heitink

Jonge overvallers veroordeeld voor overval op tankstation in Arnhem

ARNHEM – Vier jongens van 14, 15 en 16 jaar zijn dinsdag veroordeeld voor een gewapende overval op een Shell-tankstation in de Arnhemse wijk Presikhaaf afgelopen oktober. De 14-jarige en de 15-jarigen krijgen werkstraffen van 100 tot 140 uur. De oudste zit al vast en blijft langer in de cel. 

Twee medewerkers waren in oktober vorig jaar aan het afsluiten, toen de vier gemaskerde jongens binnenkwamen met een mes en een vuurwapen. Dat vuurwapen bleek later nep te zien. Ze riepen tegen de medewerkers dat ze de kassa open moesten maken en gingen ervandoor met sigaretten, geld en een iPhone.

Een van de daders, de zestienjarige jongen uit de wijk Presikhaaf, had in mei daarvoor ook al geprobeerd snackbar Plaza Kolibrie in zijn wijk te overvallen. Hij richtte een vuurwapen, of in ieder geval iets wat daarop leek, op de eigenaar die bij de kassa stond en riep om geld. 

De zoon van de eigenaar wist toen te voorkomen dat de overvaller er met buit vandoor kon gaan.

Grote kans op herhaling

De rechtbank legt de zestienjarige tien maanden jeugddetentie op waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hij heeft inmiddels 118 dagen gezeten. De jongen heeft een bepalende rol gespeeld bij de overval op het tankstation. Hij had een mes bij zich en was degene die het geld uit de kassa heeft gehaald en een iPhone heeft meegepakt. De jongens kwamen van tevoren bijeen in zijn schuurtje.

De jongen heeft volgens deskundigen sociale en emotionele beperkingen waardoor de overvallen hem verminderd zijn toe te rekenen. Het gevaar dat hij opnieuw de fout in gaat, is groot. Hij komt onder toezicht, moet zich laten begeleiden en behandelen en meewerken aan medicatie.

Onder toezicht

De vijftienjarige jongen uit dezelfde wijk die de medewerkers van het tankstation bedreigde met het nepwapen kreeg vijf maanden jeugddetentie voorwaardelijk en een werkstraf van 140 uur. Ook hij komt onder toezicht.

Een veertienjarige Rhedenaar die de sigaretten in de tas heeft gestopt, maar verder een kleinere rol heeft gespeeld, kreeg drie maanden voorwaardelijk en honderd uur werkstraf. Hij heeft de medewerkers van het tankstation zijn excuses aangeboden. Hij heeft verklaard dat hij onder druk was gezet om mee te doen. Een vijftienjarige jongen uit Presikhaaf, die voorkwam dat de medewerkers de deur van het tankstation dicht hielden, kreeg dezelfde straf.

De jongens moeten de twee medewerkers van het tankstation ieder 2500 euro smartengeld betalen en nog verdere kosten vergoeden. Verder moeten ze van het terrein van het tankstation wegblijven.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.