De familiefoto die voor Nathans Auschwitz uitlegt. Gemaakt in Arnhem, 1942.
Volledig scherm
PREMIUM
De familiefoto die voor Nathans Auschwitz uitlegt. Gemaakt in Arnhem, 1942. © Max Nathans

Joodse Max Nathans (82): ‘Er werd nooit over omgekomen familieleden gesproken’

Holocaust herdachtARNHEM/ MATZUVA - ,,Wat Auschwitz voor mij inhoudt? De familiefoto die is gemaakt in de tuin op het 40-jarig huwelijk van mijn opa en oma in 1942”, vertelt oud-Arnhemmer Max Nathans, die tegenwoordig in Israël woont.

Quote

We wisten wel wat namen en kleine details, maar niet veel

Max Nathans

,,Deze foto is gemaakt aan de Van Lawick van Pabststraat in Arnhem, waar mijn familie toen woonde. Er staan ruim twintig personen op die foto. Na de oorlog bleken er nog maar zes in leven. In het jaar dat de foto gemaakt werd, doken zijn ouders met hem onder. Zo ontsnapten zij aan de gaskamers. 

Nathans vertelt dat zijn moeder op een onderduikadres in Zwolle is bevallen van zijn broers Lex (februari 1943) en Bram. ,,Bram is ironisch genoeg geboren op de dag dat Auschwitz is bevrijd, dus 27 januari 1945.” 

Bij de geboorte van Lex ging het bijna mis. Buren hoorden de baby huilen. Mensen die hielpen, kwamen met een smoesje waardoor moeder en kind gered werden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.