Volledig scherm
© DG

Journalist De Gelderlander hoeft niet te getuigen in zaak-Trots

ARNHEM - Journalist Piet Venhuizen van De Gelderlander hoeft niet op te treden als getuige in een geschil tussen Arnhemmer Jacques Smits en de politieke partij Trots op Nederland lijst Rita Verdonk. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald.

Smits ligt met Verdonk overhoop omdat zij hem in 2009 uit de partij heeft gezet. Hij zegt dat de Arnhemse afdeling van Trots zijn goede naam heeft besmeurd door publiciteit over de zaak naar buiten te brengen via De Gelderlander.

Verdonk zegt dat het juist Smits is die als eerste naar de krant is gestapt. Zij heeft daarom Piet Venhuizen, de schrijver van artikelen over de kwestie, opgeroepen om te komen getuigen. Maar de Gelderlander-journalist beroept zich op zijn verschoningsrecht: het recht dat een journalist, onder voorwaarden, heeft om niet te hoeven getuigen over zaken waarover hij publiceert.

De Haagse rechtbank had afgelopen voorjaar al geoordeeld dat Venhuizen terecht aanspraak maakt op dat recht. Verdonk was in beroep gegaan. Maar ook het Haagse hof geeft hem nu gelijk.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.