Volledig scherm
De voormalige 'Junkerhalle' van de Duitse Luftwaffe. © Hans Jungerius

Jungerius wandelt door verborgen oorlogslandschap in Arnhem

ARNHEM - Kunstzinnig en historisch ontdekkingsreiziger Hans Jungerius leidt op zaterdag 29 april een excursie langs restanten van het voormalige Fliegerhorst Deelen van de Lufwaffe van Hitler-Duitsland uit de Tweede Wereldoorlog ten noorden van Arnhem. De wandeling start bij Buitenplaats Koningsweg, een voormalig legerkamp aan de Koningsweg 23A waar een kunstenaarskolonie is neergestreken.

Jungerius heeft de wandeling opgezet in samenwerking met het ministerie van Defensie. Er worden terreinen bezocht die gewoonlijk niet toegankelijk zijn. waaronder vliegbasis Deelen.  ,,Ik ga met maximaal 25 personen op pad’’,  vertelt hij. ,,De wandeling voert over de terreinen van de Oranje Kazerne en Vliegbasis Deelen. We bezoeken daar de Duitse nep-dorpen Grosses en Kleines Heidelager, het technische complex De Werft van Fliegerhorst Deelen en twee als boerderij vermomde vliegtuighangars.’’ 

Vliegveld

Het omvangrijke vliegveld omvat meer dan 150 objecten uit de Tweede Wereldoorlog. Jungerius beschrijft enthousiast 'de zeer zeldzame Junkerhalle, een hangar die door de gelijknamige vliegtuigbouwer als bouwpakket werd geleverd'.

De wandeling kost 20 euro per persoon. Liefhebbers kunnen zich aanmelden bij Jungerius via hansnl@hansjungerius.nl vóór 23 april met naam, adres, geboorteplaats en geboortedatum. ,,Die personalia zijn verplicht voor de toegang tot vliegbasis Deelen’’, legt Jungerius uit. ,,Dat is een eis van de Koninklijke Luchtmacht." 

Ook de Deelen Research Groep organiseert geregeld wandelingen op het voormalige Duitse vliegveld.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.