Volledig scherm
Protest van enkele bewoners tegen de komst van cliënten van de stichting Onderdak in de Paasbergflat. © Erik van 't Hullenaar

Justitie: geen cliëntenstop OnderDak

ARNHEM - De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) wil vooralsnog geen cliëntenstop invoeren voor de stichting OnderDak. Daarmee wijkt de dienst af van de regiogemeenten rond Arnhem die dat wel deden naar aanleiding van een kritisch rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). 

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft na het verschijnen van het kritische inspectierapport contact gehad met de stichting OnderDak. In dat gesprek heeft de Arnhemse zorgverlener moeten aangeven hoe ze haar organisatie gaat verbeteren. In tegenstelling tot de elf gemeenten van de Regio Centraal Gelderland geeft de DJI stichting OnderDak het voordeel van de twijfel. 

Negatief in het nieuws

De Arnhemse stichting OnderDak, die 250 mensen in Gelderland en Overijssel opvangt, kwam afgelopen voorjaar enkele keren negatief in het nieuws. Zo wilde de zorgaanbieder veertig cliënten in de voormalige zorgflat De Paasberg onderbrengen. Het zou gaan om mensen met een psychiatrische achtergrond en ex-gedetineerden.

Dat zorgde voor veel onrust in de wijken de Paasberg en Geitenkamp. De gemeente Arnhem besloot geen toestemming te geven voor het plan, omdat de flat geen woonbestemming zou hebben. Toch wonen er sinds eind mei vijf cliënten van OnderDak. Een procedure loopt nog. 

Onvoldoende zicht

Meteen daarop werd bekend dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd kanttekeningen zette bij de professionaliteit van de organisatie. De stichting zou onvoldoende zicht hebben op de zorg die ze levert, waardoor de kwaliteit, continuïteit en veiligheid ervan in gevaar zouden komen. Voor Arnhem en tien regiogemeenten aanleiding een cliëntenstop in te stellen tot de stichting OnderDak de zorg weer op orde heeft.

Quote

Het beëindigen van een contract op basis van een kritisch inspectie­rap­port is gelukkig zelden nodig.

Woordvoerder van de DJI.

De DJI heeft een contract met OnderDak met betrekking tot de opvang van ex-gedetineerden. ,,Het beëindigen van een contract op basis van een kritisch inspectierapport is gelukkig zelden nodig”, zegt een woordvoerder van de DJI. De dienst verwacht dat OnderDak de verbeteringen voor de deadline van 16 september zal doorvoeren. 

Bestuurder Stephan van Embden heeft de verbeteringen inmiddels doorgevoerd, zegt hij. ,,Elke week doen we een controle om te kijken of er nog dingen misgaan. We gaan het redden binnen de tijd die de inspectie ons gaf, maar persoonlijk vind ik dit allemaal niet ten goede komen van de klant.”

Vraagtekens bij extra papierwerk

Hij zet wel vraagtekens bij de het extra papierwerk dat moet worden gedaan om de kritiek weg te nemen. ,,Dat is toch geldverspilling? De inspectie loopt met een vergrootglas door onze organisatie. Natuurlijk vind je dan wat. De vraag is: wie wordt hier nu eigenlijk beter van?”

Eerder zei Van Embden in deze krant dat hij het overzicht was kwijt geraakt door te snelle groei van zijn organisatie. ‘Zorgwekkend’ noemt minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting die opmerking in een antwoord deze week op vragen van het PvdA-kamerlid John Kerstens.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.