Volledig scherm
PREMIUM
De meeste van minstens tweehonderd kinderen in Syrië of Turkije met een of twee Nederlandse ouders verblijven volgens de AIVD in een vluchtelingenkamp. © afp

Kalifaatkinderen onder de hoede van Entrea Lindenhout: ‘Je moet kinderen de daden van hun ouders niet aanrekenen’

EDE/ ARNHEM - Entrea Lindenhout heeft te maken met een nieuw fenomeen: de zorg voor kalifaatkinderen. Zo begeleidt de Gelderse pleegzorgorganisatie de opa en oma uit Ede die hun uit IS-gebied gevluchte kleinkinderen opvoeden zolang moeder vastzit.

,,Kinderen die meegenomen zijn door hun ouders naar IS-gebied of daar geboren zijn, moeten in eerste instantie worden gezien als slachtoffers. Het is schrijnend dat deze vaak jonge kinderen zijn blootgesteld aan ernstige omstandigheden. Deze kinderen zullen bij terugkeer adequate zorg nodig hebben.”

John Goessens - manager wonen en opgroeien bij Entrea Lindenhout - wappert met de Kamerbrief waarin minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dit schrijft.

,,Zo doen wij dat in dit land. En onze organisatie helpt hierbij. Het zijn kinderen die verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt en de jeugdzorg is er voor die kinderen. Dat is onze opdracht, dat is wie wij zijn.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.