Volledig scherm
Karel van Gelre als beeld op de Jansplaats in Arnhem. © Gerard Burgers

Karel van Gelre grootste Gelderlander Aller Tijden

ARNHEM - Hertog Karel van Gelre is gekozen tot Grootste Gelderlander Aller Tijden. De zestiende-eeuwse leider van het Hertogdom Gelre versloeg in de finale de eerste vrouwelijke minister Marga Klompé. Op 3 en 4 eindigden de verzetshelden Tante Riek uit Winterswijk en pater Titus Brandsma. Dat gebeurde tijdens een verkiezingsbijeenkomst in het Gelders Huis der Provincie in Arnhem. 

Karel van Gelre werd gekozen door een publiek van ongeveer honderd historisch geïnteresseerde personen, die zichzelf hadden aangemeld. Die kozen uit twintig genomineerden eerst een shortlist  van vier personen.  Die laatste vier waren: verzetshelden Tante Riek uit Winterswijk en pater Titus Brandsma, de eerste vrouwelijke minister Marga Klompé, Titus Brandsma en hertog Karel van Gelre. 

In de voorronde waren onder anderen Nobelprijswinnaars Hendrik Lorentz en Willem Röntgen, oud-minister Ien Dales, schilder Piet Mondriaan en de dertiende-eeuwse stedenstichter Otto II al afgevallen.  Alleen kandidaten die al zijn overleden, konden worden gekozen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.