Kinderen doen een experiment in het Nederlands Watermuseum aan de Zijpendaalseweg in Arnhem.
Volledig scherm
Kinderen doen een experiment in het Nederlands Watermuseum aan de Zijpendaalseweg in Arnhem. © Watermuseum Arnhem

Klimaat verandert sneller dan de collectie van het Nederlands Watermuseum

ARNHEM - De veranderingen in het klimaat gaan zo snel dat ze de presentaties van het Nederlands Watermuseum in Arnhem hebben ingehaald. Daarom staat 2020 voor het museum in het teken van de vernieuwing.

Museumdirecteur Jan van den Mosselaar wil niet alleen de huidige presentaties in het ondergrondse museum aan de Zijpendaalseweg aanpassen, hij werkt ook aan vernieuwing.

Er moet meer aandacht komen voor klimaatverandering, hoe de mensheid zich daar aan zou moeten passen, maar ook voor periodes van droogte en extreme neerslag.

Verbouwing ‘met de winkel open’

Wageningen Universiteit in Wageningen heeft op verzoek van het Watermuseum onderzoek gedaan naar de thema’s waaraan het museum meer aandacht zou kunnen besteden. ,,Aan de hand van dat rapport gaan we een bidbook maken om fondsen te werven voor het maken van nieuwe presentaties”, zegt Van de Mosselaar. ,,Dat is een kostbare zaak.”

Het Nederlands Watermuseum zal niet de deuren sluiten om de presentaties te kunnen vernieuwen, zoals bijvoorbeeld het Airborne Museum in Oosterbeek.

,,Dat gaan we doen terwijl ‘de winkel open is’. Wij kunnen ons niet de luxe veroorloven om voor langere tijd dicht te gaan”, legt Van de Mosselaar uit. Het museum is voor dat soort werkzaamheden altijd op maandag gesloten.

Bezoekcijfers opnieuw gegroeid

Met de vernieuwing hoopt het Watermuseum de stijgende lijn in de bezoekersaantallen door te kunnen zetten. In 2019 bezochten zo’n 66.000 mensen het museum, circa 4.000 meer dan de 62.000 die er in 2018 over de vloer kwamen.

Het jaar daarvoor tikte het Nederlands Watermuseum net niet de 60.000 aan. Van den Mosselaar: ,,Ieder jaar tellen we 2.000 tot 4.000 bezoekers meer.”

De groeiende bezoekcijfers ‘kunnen altijd beter’, maar ze stemmen hem tevreden. En verbazen doen ze ook: ,,Zeker gezien de twee extreem hete zomers die we de afgelopen jaren hebben gezien. Collega’s met binnenattracties zien het bezoek mede daardoor juist afnemen. Bij ons speelt misschien mee dat het lekker koel is onder de grond.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.