Volledig scherm
PREMIUM
Project stadswarmte Arnhem, AVR Duiven. © Bart Harmsen

Klinkt goed, zo’n warmtenet. Waarom zijn klanten dan toch ontevreden?

We moeten met z’n allen van het gas af. Warmtenetten die woningen en bedrijven verwarmen zouden een goed alternatief kunnen zijn. Maar hoe vriendelijk zijn die eigenlijk, voor het milieu en voor de consument?

Woon je in Gelderland en heb je je huis laten afsluiten van het warmtenet? Of ben je dit serieus van plan? Verslaggever Niek Opten komt graag met je in contact: n.opten@gelderlander.nl

1.Wat is dat eigenlijk, een warmtenet?
Bij een warmtenet hebben woningen geen eigen cv-ketel, maar komt de warmte voor de hele buurt van een centrale bron. Warm water komt via leidingen de huizen binnen. Lekker makkelijk: geen cv-ketel die onderhouden moet worden en geen kans op een koolmonoxidevergiftiging. De bron is meestal restwarmte van chemische bedrijven, elektriciteitscentrales en afvalverwerkers, of een aparte centrale waar bijvoorbeeld biomassa wordt verbrand. Deze regio telt drie grote netten. Twee daarvan zijn in handen van Nuon, in de regio Arnhem-Duiven-Westervoort (15.000 woningen) en Nijmegen (nu 6.000, nog oplopend naar minimaal 15.000 woningen). Warmtebedrijf Ede voorziet 18.500 woningen in Ede van verwarming met behulp van biomassa. Daarnaast zijn er kleine lokale initiatieven, in onze regio onder andere in Wageningen en Zevenaar. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.