Volledig scherm
Er is 's avonds maar één rijstrook beschikbaar in verband met de voorbereidende werkzaamheden aan de IJsselbruggen van de A12 tussen Arnhem en Westervoort. © Persbureau Heitink

Komende weken A12 bij Velperbroekcircuit 's avonds deels afgesloten door werkzaamheden

ARNHEM/WESTERVOORT - De brug van de A12 over de IJssel tussen Arnhem en Westervoort is van woensdag 4 december 21.00 uur tot donderdag 5 december 05.00 uur deels afgesloten in verband met werkzaamheden.

Er worden voorbereidingen getroffen voor de renovatiewerkzaamheden aan de IJsselbruggen die begin 2020 van start gaan. Bij die werkzaamheden worden de rijstroken anders ingedeeld en gaat de maximumsnelheid omlaag naar 90 km/u.

De komende weken worden voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd, zodat het verkeer met 90 km/h veilig van de ene naar de andere brug geleid kan worden. Hiervoor moet onder andere de vangrail aangepast worden en plaatselijk nieuw asfalt en markering worden aangebracht.

Deze werkzaamheden worden ’s avonds en ’s nachts uitgevoerd als er minder verkeer is. Dit veroorzaakt beperkte verkeershinder. Er blijft altijd minimaal 1 rijstrook in iedere rijrichting beschikbaar.

Deze week wordt iedere doordeweekse avond gewerkt tussen 21.00 uur en 05.00 uur. Op 9, 10, 11 en mogelijk ook 12 december wordt er gewerkt tussen 20.00 uur en 05.00 uur. Rijkswaterstaat plaatst daarbij wel de kanttekening dat de weersomstandigheden het moeten toelaten. ,,Het is december. Als het flink vriest, hard regent of sneeuwt kunnen sommige werkzaamheden niet worden uitgevoerd”, zegt een woordvoerder.

Volledig scherm
De nieuwe situatie op de IJsselbruggen vanaf 2020. © Rijkswaterstaat

Aanpassingen tijdens werkzaamheden

In de richting Duitsland blijven vanaf het 1e kwartaal van 2020 4 rijstroken beschikbaar. Verkeer van Arnhem naar Utrecht krijgt dan 3 rijstroken in plaats van 4. Al het verkeer op de A12 IJsselbruggen krijgt in beide richtingen te maken met verschoven rijstroken en een maximumsnelheid van 90 km/h. Rijkswaterstaat verwacht dat de verkeershinder ‘beperkt zal zijn’. Alle bestaande op- en afritten blijven in gebruik.

Wisselend over stalen bruggen

Het verkeer richting Duitsland kan met twee rijstroken over de betonnen brug en met twee rijstroken afwisselend over één van de twee stalen bruggen. Hierdoor worden de stalen bruggen om en om ontzien waardoor de periode tot deze bruggen gerenoveerd zijn, overbrugd kan worden. Verkeer in de richting Utrecht maakt vanaf begin 2020 met drie rijstroken gebruik van de betonnen brug.

Rijkswaterstaat legt in de onderstaande video uit welke werkzaamheden worden uitgevoerd en wat dat betekent voor het verkeer op de A12 tussen Arnhem en de Duitse grens.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.