Volledig scherm
Foto: Hans Broekhuizen/De Gelderlander © Foto: Hans Broekhuizen/De Gelderlander

Koningin Beatrix landt bij Bronbeek

ARNHEM - Koningin Beatrix landde woensdagmiddag met een helikopter bij het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek in Arnhem. Ze is daar op bezoek ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het tehuis.

De koningin werd ontvangen door burgemeester Pauline Krikke van Arnhem, Commissaris der Koningin Clemens Cornielje, commandant Gert Noordanus van Bronbeek en Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert.

Later bezocht de koningin de bewoners voor een gesprek in de Poorterszaal. Ze kreeg een exemplaar uitgereikt van het jubileumboek '150 jaar Koninklijk Bronbeek' van Laurens van Aggelen. Deze Arnhemmer verdiepte zich uitgebreid in de relatie tussen het tehuis en de koninklijke familie.

"Die band is hechter geweest dan tot dusver alom werd aangenomen", concludeert Van Aggelen. "Koning Willem III was zeer begaan met het lot van veteranen. Hij stichtte Bronbeek in een tijd dat invalide militairen die gehavend uit Nederlands Indië terugkeerden, nauwelijks op enige erkenning konden rekenen."

Van Aggelen kreeg voor zijn historisch onderzoek toegang tot het archief van het Koninklijk Huis.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.