Kopstuk Arnhemse megazwendel moet beleggers 26 miljoen terugbetalen

ARNHEM - Eén van de kopstukken achter het frauduleuze Arnhemse Vastgoedfonds Centurion, Ferdinand S., is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Voorts moet hij dokken voor de 26 miljoen euro, die bij megazwendel verdween.

Volgens gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft het Centurion tussen 2011 en 2014 650 beleggers voor ruim 26 miljoen euro opgelicht. 

Beleggers werden op zeer professionele wijze verleid te investeren in luxe vakantiewoningen in Costa Rica. Slachtoffers raakten pensioenen en erfenissen kwijt.

Vreugde 

Tot grote vreugde van de beleggers heeft het hof de oud-Arnhemmer ook aansprakelijk gesteld voor de verdwenen miljoenen. Hij moet 75 procent van de ingelegde gelden plus rente terugbetalen. De schadeclaim van de beleggers was eerder door de rechtbank afgewezen. Toen kreeg S. overigens drie jaar gevangenisstraf.

,,Verdachte heeft op geraffineerde wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen van nietsvermoedende particulieren’’, aldus het hof. De oud-directeur liet zich leiden door hebzucht. Volgens het hof liet hij zich niets gelegen liggen 'aan de grote financiële en emotionele gevolgen voor de slachtoffers, die hun beleggingen in rook hebben zien opgaan.'

Volledig scherm
Bij de grootschalige beleggingsfraude door Centurion ging ruim 26 miljoen euro in rook op. © Ruben Oppenheimer

Luxe

Centurion had drie directeuren, die van het beleggersgeld een luxe leventje leidden. Het Arnhemse bedrijf zetelde in een kostbaar monumentaal kantoorpand en had 30 medewerkers in dienst. In 2014 ging het failliet. De twee andere voormalige directieleden komen volgend jaar voor.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.