Krikke zette Arnhem niet op de kaart

ARNHEM/ DEN HAAG - De nieuwe Haagse burgemeester Pauline Krikke was in haar Arnhemse tijd populair bij de bevolking, maar zette de stad niet op de kaart.

Volledig scherm
Een portret van Pauline Krikke, voormalig burgemeester van Arnhem en aankomend burgemeester van Den Haag. ANP BART MAAT © ANP

Pauline Krikke was geen boegbeeld van Arnhem. Waarom waren Guusje ter Horst van Nijmegen en Gert Leers van Maastricht niet uit de publiciteit weg te branden, maar hoorde je nooit iets van Krikke? De Arnhemse gemeenteraad meende met haar een kat in de zak te hebben gekocht.

Affaire

Ziehier de affaire die de eerste jaren van Krikkes burgemeesterschap in Arnhem bepaalde. Arnhem had een wethouder uit Amsterdam gehaald om zich op de kaart te laten zetten. Maar het kwam er niet van. Krikke bleek een grijze muis. Ze kreeg de opdracht haar visie op haar functie op papier te zetten, maar talmde daar eindeloos mee. Toen ze uiteindelijk met haar stuk op de proppen kwam (ze streefde een 'politiek terughoudend burgemeesterschap' na), was de raad de kwesties al lang zat. De partijen slikten hun bezwaren in en accepteerden Krikke zoals ze was. Dan maar geen publiciteit voor Arnhem. Krikke werd in 2007 zelfs probleemloos herbenoemd.

Ervaring

Deze geschiedenis is kennelijk geen bezwaar geweest voor een nieuwe burgemeestersbenoeming, nog wel in de grote stad Den Haag. De keuze is op haar gevallen vanwege haar grote bestuurlijke ervaring als wethouder, burgemeester en lid van de Eerste Kamer. Wat Arnhemmers bovendien weten, is dat Krikke, ook al is ze van nature wat houterig, de rol van burgermoeder goed kan spelen. Ze verscheen overal waar iets te doen was, zat op de voorste rij, schudde handen en was populair. Met haar brede glimlach wist ze velen voor zich te winnen. Toen in 2010 de prostituée Ida vermoord werd, sprak ze op de tippelzone de andere prostituées toe. Ze liep vooraan in de stille tocht. Met haar man ving ze zelfs van tijd tot tijd daklozen op in hun woning.

Spijkerkwartier

Als haar grootste prestatie geldt de sluiting, in 2006, van de hoerenbuurt in het Spijkerkwartier. Wat een andere groot succes had kunnen worden, verkeerde in zijn tegendeel: ze lobbyde succesrijk voor de komst van het Nationaal Historisch Museum naar Arnhem, maar verloor dat weer door de twee directeuren Schilp en Byvanck te volgen in hun voorkeur voor de binnenstad (in plaats van voor het Openluchtmuseum). Een affaire over discriminatie bij de politie deed haar bijna de das om. Als korpsbeheerder had ze er te weinig aan gedaan. Maar ook deze affaire liep met een sisser af.

Liberaal

Krikke, steevast in een felgekleurde jasje, was voor iedereen 'Pauline'. Ze wilde graag Arnhemse met de Arnhemmers zijn. In de VVD geldt ze als een echte liberaal, niet als conservatief. Haar rol leek uitgespeeld toen ze uit Arnhem vertrok zonder een nieuwe baan te hebben. Haar directeurschap van het Scheepvaartmuseum werd geen succes. Ook hier had ze het aan de stok gekregen met medewerkers.

  1. Na leven in opvanghuizen en prostitutie kijkt Tatanka (20) vooruit: ‘Nu kent heel Nederland mijn verhaal’
    PREMIUM

    Na leven in opvanghui­zen en prostitu­tie kijkt Tatanka (20) vooruit: ‘Nu kent heel Nederland mijn verhaal’

    ARNHEM - Wat een narigheid zich in één mensenleven kan ontvouwen. Tatanka Hodes (20) uit Arnhem krabbelt op uit een jeugd waar slechts een enkeling zich iets bij voor kan stellen. Als deelnemer aan het NPO programma Dreamschool geniet ze inmiddels bekendheid. In het programma wordt een groep schoolverlaters door bekende Nederlanders gestimuleerd aan de ontwikkeling van hun leven te werken.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.