Volledig scherm
De schildering van Naamloozz op de Mandelabrug. © Maurice Boyer / PR Sonsbeek

Kunstenaar eist geld omdat stichting Sonsbeek schilderij verkocht

ARNHEM - De Arnhemse kunstenaar Kenneth Letsoïn, die werkt onder de naam Naamloozz, eist geld van de stichting Sonsbeek. De organisator van de kunstexpositie van deze zomer heeft zijn schildering op de pijler van de Mandelabrug aan de gemeente verkocht, maar Letsoïn heeft niets ontvangen.

De kunstenaar heeft de Nijmeegse advocaat Nadia van Kuppenveld ingeschakeld, die de stichting een brief heeft geschreven waarin zij betaling eist. Kuppenveld wil geen uitleg geven.

Tijdelijk geen geld
Directeur Tati Vereecken-Suwarganda is boos over de eis van Naamloozz. „Arnhem heeft die schildering niet gekocht, maar ons een vergoeding van 15.000 euro uitgekeerd voor het bedrag dat we Naamloozz voor zijn werkzaamheden hebben betaald. Dat was 5.000 euro beloning en 10.000 euro voor materialen. Arnhem deed dat omdat we tijdelijk zonder geld zaten; pas in april 2017 ontvangen we de laatste subsidies van fondsen. De gemeente heeft ons ook werk van Louie Cordero vergoed en een lening verstrekt. Arnhem was als eigenaar van de brug trouwens in feite al bezitter van de schildering.”

Terugkrijgen
Vereecken zegt dat Naamloozz niet hoeft te mopperen: hij heeft geen materialen hoeven kopen, want Wijzonol heeft de verf geschonken. Het restant (50 liter) mocht hij houden. Ook hoefde hij geen schildering te maken aan de overkant (wat de bedoeling was), want Rijkswaterstaat verbood dat. Vereecken: „Na de expositie kon iedereen zijn werk terugkrijgen. De stichting was eigenaar. Was er voor een werk een rijke koper gekomen, dan had de kunstenaar meegedeeld. Maar daar was geen sprake van.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.