Volledig scherm
Drukte door laden en lossen in de Koningstraat in Arnhem. © Rolf Hensel

Laad- en lospunt nabij stadscentrum Arnhem lijkt er eindelijk te komen

ARNHEM - Het drukke vrachtverkeer van leveranciers in de binnenstad van Arnhem lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Door ondernemers, bewoners, politiek en gemeente wordt hard gewerkt aan de komst van een centraal laad- en lospunt, mogelijk op enkele kilometers van het stadscentrum.

Het centrale laad- en lospunt moet ervoor zorgen dat het aantal verkeersbewegingen door vrachtwagens en bestelbusjes na elf uur ’s ochtends met tweederde wordt teruggebracht. Winkelend publiek wordt dan niet langer gehinderd door busjes die af en aan rijden, straten blokkeren en met draaiende motor stilstaan.

De fracties van VVD, GroenLinks, PvdA en Arnhem Centraal in de gemeenteraad van Arnhem hebben samen met Platform Binnenstad Arnhem (PBA) de koppen bij elkaar gestoken om na te gaan hoe een distributiecentrum van de grond kan worden getild. ,,We denken dat meer partijen zich bij ons aansluiten. Want dit is voor de binnenstad een duurzame en veilige oplossing”, aldus VVD-raadslid Bas van Es.

Elektrische bestelwagentjes

Bevoorraders van het merendeel van de winkels leveren hun goederen af in dit centrale magazijn. Van daaruit brengen elektrische bestelwagentjes of groene fietsen de producten naar de winkels. ,,Als je dat goed organiseert, hoeven die maar twee tot maximaal drie keer op een dag de stad in te rijden”, zegt ondernemer en raadslid voor Arnhem Centraal René Kraaijenbrink.

Volledig scherm
Drukte door laden en lossen in de Koningstraat in Arnhem. © Rolf Hensel

Om na te gaan hoe groot de overlast daadwerkelijk is, worden deze week door de studenten van de HAN tellingen in het stadscentrum gehouden. Zij gaan ook ondernemers en bewoners ondervragen. De resultaten van dit onderzoek worden begin volgend jaar verwacht.

Alternatieven

,,In de tussentijd denken wij na over alternatieven. Ook voor de transporteurs die onlinebestellingen bij de mensen thuis afleveren. Je kunt denken aan kluizen in parkeergarages of bij supermarkten”, aldus Sander Wind namens de werkgroep parkeren en bereikbaarheid van Platform Binnenstad Arnhem en winkeliersvereniging CCA.

Wethouder Roeland van der Zee omarmt alle initiatieven die leiden tot een betere bereikbaarheid van de binnenstad. Een schoon stadsdistributiesysteem kan daaraan volgens hem een bijdrage leveren.

Volgens de gemeente is het niet zeker of er sprake is van een toename van het aantal verkeersbewegingen. ,,De laatste jaren zijn er plantenbakken neergezet en konden ondernemers reclameborden op straat plaatsen. Daardoor zijn de winkelstraten smaller geworden en kunnen auto’s elkaar niet overal passeren”, aldus een woordvoerder.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.