Jelle van der Meer bij het stenen hoofd dat hij ontdekte bij de jachthaven van Roei- en Zeilvereniging Jason in Arnhem.
Volledig scherm
Jelle van der Meer bij het stenen hoofd dat hij ontdekte bij de jachthaven van Roei- en Zeilvereniging Jason in Arnhem. © Gerard Burgers

Laagwater in Nieuwe Haven in Arnhem onthult mysterieus stenen hoofd

ARNHEM - Het vallende water in de Nederrijn heeft in de Nieuwe Haven in Arnhem een stenen hoofd prijs gegeven. Het beeld werd eind vorige week ontdekt vlak bij het clubhuis van Roei- en Zeilvereniging Jason aan de Westervoortsedijk.

Het hoofd zat deels verscholen tussen het puin op de wal, dat is droog gevallen door de extreem lage waterstand en trekt inmiddels de nodige nieuwsgierigen. Deskundigen doen pogingen de herkomst van de kop te achterhalen. 

Oorlogspuin

In de kantine van Jason wordt ondertussen volop gespeculeerd over de historie van het beeld. De meest gehoorde theorie: het hoofd is in de Nieuwe Haven beland samen met oorlogspuin van verwoest Arnhem. Misschien wel van de Eusebiuskerk, het Duivelshuis of De Waag. 

Bij Roei- en Zeilvereniging Jason in Arnhem zijn ze in de ban van Het Hoofd. Op het terras voor de kantine wordt boven een tosti druk gespeculeerd over de herkomst van het brokstuk, eind vorige week in de jachthaven ontdekt door Jelle van der Meer.

Half verborgen

Quote

Ik dacht: daar kijken mij twee ogen aan

Jelle van der Meer

Lopend over het plankier van de haven, werd zijn blik opeens naar de wal getrokken, vertelt hij op zijn boot de Elja. ,,Ik dacht: daar kijken mij twee ogen aan.” Van der Meer twijfelde nog even, maar er bleek inderdaad een stenen hoofd te liggen, nog half verborgen achter het drooggevallen puin.

Bij Jason verbazen ze zich over de vondst. ,,Want het is wel vaker laagwater en we hebben daar nooit iets gezien”, zegt Beatrijs van den Brink van de roei- en zeilvereniging. Van der Meer heeft die verbazing ook: ,,Ik heb met mijn boot zeven jaar op die plek gelegen.”

De ontdekker van de kop breekt zich ondertussen het hoofd over de herkomst. Van der Meer is ervan overtuigd dat het om oorlogspuin gaat, zeker omdat hij vlak bij het beeld ook patronen heeft gevonden, maar de plek staat bij de gemeente Arnhem niet bekend als naoorlogse stortplaats.

De nieuwsgierigheid bij de erfgoeddeskundigen is in elk geval gewekt. ,,Er is op basis van foto’s al wel onderzoek gedaan, maar daar valt niet zoveel uit op te maken”, zegt een woordvoerder. Ook bij het Gelders Archief aan de Westervoortsedijk willen ze wel eens weten hoe het zit met Het Hoofd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.