Legale bedrijven mengen zich steeds meer in illegale wietpraktijken

ARNHEM - Een grootgrondbezitter uit het Sallandse Laag Zuthem verhuurde twee bedrijfspanden voor de wietkweek, een loodgieter uit Duiven die beroepsmatig installaties aanlegde in kwekerijen werd gesnapt in Zutphen en een vader en zoon uit Arnhem verschaften met hun legale Velpse levensmiddelenbedrijf een dekmantel voor een wietkwekerij in Deventer.

Als deze beschuldigingen van de officier van justitie kloppen, dan gaf de zevende dag in een reeks rechtszaken tegen 23 verdachten in het onderzoek Fiorino vooral een aardig idee hoe legale eenmanszaken en bedrijven zich mengden met het illegale hennepimperium waarvan volgens de aanklager drie Arnhemmers de grote bazen waren. In dat onderzoek draait het om illegale praktijken waarbij vanuit een in 2014 nog legale wietkwekerijgroothandel aan de lopende band illegale kwekerijen werden opgestart en geëxploiteerd.

De officier van justitie eiste gisteren dertig maanden cel tegen de Duivense loodgieter en tegen een 35-jarige Apeldoorner die onlangs naar Elst verhuisde, vanwege hun structurele betrokkenheid als bendelid. De Apeldoorner was daarbij steeds het tussenmannetje dat knippers naar kwekerijen bracht en uitbetaalde namens de grote bazen in Velp, zo denkt de officier.

De Sallandse grootgrondbezitter hoorde honderd uur werkstraf, drie maanden voorwaardelijke celstraf en 7500 euro boete eisen.

Tegen de Arnhemse vader en zoon met een Turkse levensmiddelenhandel naast het bedrijf van de drie hoofdverdachten op De Beemd in Velp, eiste de officier van justitie een half jaar cel voorwaardelijk.

Volledig scherm
Wietplant in de openlucht © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.