Volledig scherm
De sloop van de aanbouw van de Eusebiuskerk. © Gerard Burgers

‘Lelijke platte doos’ bij Eusebius in Arnhem eindelijk tegen de vlakte

ARNHEM - Het aanbouwsel bij de Eusebiuskerk in Arnhem gaat tegen de grond. De omstreden entree maakte de afgelopen decennia vaak misprijzende tongen los. ,,Een lelijke platte doos”, noemde burgemeester Paul Scholten het aan het einde van de vorige eeuw. 

 In 1994 verleende de gemeente een tijdelijke bouwvergunning voor de aanbouw, die als onderkomen diende voor keuken, toiletten, verwarmingsketel en andere technische voorzieningen.

Het gebouw mocht officieel vijf jaar blijven staan, maar heeft uiteindelijk (illegaal) de kwart eeuw volgemaakt. Een architectonisch verantwoorde vervanging kwam er niet vanwege gebrek aan geld. 

Grootscheepse restauratie

De tijd van pappen en nathouden is nu voorbij dankzij een grootscheepse restauratie. De nieuwe ingang van de kerk aan de noordzijde gaat in september in vol ornaat open, in de dagen voor de 75ste herdenking van de Slag om Arnhem.

,,Uiterlijk 1 september is de aanbouw weg”, vertelt restauratiearchitect Peter Koelewijn.

 ,,We nemen de voorzijde van de toren nu ook onder handen. De deuren zijn daar opnieuw geschilderd. Bovendien herstellen we de grote trap in natuursteen voor de ingang.”

In afwachting van dit alles komt er een tijdelijke ingang voor de bezoekers van de toren via een kleine deur vlak bij het gesloopte aanbouwsel. Voor een week of twee.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.