Volledig scherm
Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. © PR

Lid 'emotionele familie' slaat verpleegkundige Rijnstate neer

ARNHEM - Een mannelijke verpleegkundige van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem is zondagmorgen 6 september mishandeld door een lid van een 'emotionele familie'. Dat bevestigt zowel de politie als het ziekenhuis woensdagmiddag desgevraagd.

Een goed ingevoerde bron meldt dat de verpleegkundige werd geslagen nadat een patiënt werd binnengebracht op de intensive care (ic) van het ziekenhuis, gevolgd door zijn familie. Die bestond uit een grote groep mensen, die allemaal aanwezig wilden zijn op de ic. Toen de verpleegkundige vroeg de groep te verkleinen tot maximaal 2 personen, werd dat een familielid van de patiënt te veel en kreeg de ziekenhuismedewerker een klap.

De verpleegkundige raakte gewond in zijn gezicht. Volgens de politie is hij niet bewusteloos geraakt.

'Niet escaleren'
De dader is niet opgepakt 'om de rust te laten wederkeren en de situatie niet te laten escaleren', meldt een politiewoordvoerder. De verpleegkundige heeft aangifte gedaan. De zaak is in onderzoek en er zijn nog geen arrestaties verricht.

Opgefokte sfeer
De politie en het ziekenhuis willen weinig zeggen over de aanleiding voor de mishandeling. De politie houdt het bij een 'conflict dat is ontstaan door een opgefokte sfeer', Rijnstate wil helemaal niet uitweiden over de aanleiding.

Ziekenhuisverbod
De dader heeft geen geen ziekenhuisverbod gekregen. Volgens een woordvoerder is dat gebeurd na overleg met het personeel op de ic. "We willen mensen niet bij hun naasten weghouden en bovendien is de veiligheid van ons personeel niet in het geding."

Wel is de impact groot voor de 6 collega's van de man die de mishandeling zagen gebeuren, aldus de zegsvrouw.

Beveiliging
Rijnstate denkt nog niet aan het opvoeren van de beveiliging na het 2e incident binnen een week; dinsdag 1 september werd een verpleegkundige van de eerste hulp in haar gezicht geslagen door een 38-jarige vrouw uit Arnhem. De ziekenhuiswoordvoerder: " Beveiligers waren na beide incidenten snel ter plaatse. En het is erg om te constateren, maar onze verpleegkundigen zijn inmiddels wel wat gewend als het gaat om verbaal en fysiek geweld."

Het was de laatste werkdag voor de vakantie van de mishandelde verpleegkundige. Daarna gaat hij gewoon weer aan het werk, zegt de woordvoerder.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.