Volledig scherm
De campagneposter van Loesje © Xaviera Altena en Loesje

Loesje wil verruwing in debat tegengaan

ARNHEM - De nieuwe campagne van de Arnhemse beweging Loesje 'Zeggen wat je denkt kan ook iets aardigs zijn', loopt storm. De actie is maandag van start gegaan en vindt nu al veel navolging.

Met de campagne wil Loesje dat de mensen in Nederland bewuster omgaan met de vrijheid van meningsuiting. ,,Laten we vrijheid van meningsuiting niet gebruiken om anderen naar beneden te halen, maar om de maatschappij een mooiere plek te maken", zo luidt de oproep. 

Uitverkocht

Mensen die het initiatief een warm hart toedragen, kunnen een tegen betaling van de verzendkosten een gratis actiepakket bestellen met posters, stickers en kaartjes. 

Op Facebook is de oproep van Loesje inmiddels circa 10.000 keer gedeeld. Binnen twaalf uur na aanvang van de campagne waren alle actiepakketten - meer dan 1000 - al op. Er worden nu nieuwe posters en stickers bijgedrukt. De pakketten zijn nog wel gewoon te bestellen.

Verharding

Het idee voor de poster ontstond bij de Rotterdamse illustrator Xaviera Altena, die zelf samenwerking met Loesje zocht. ,,Ik merk veel verharding, zowel op straat als op internet." 

Daar moet verandering in komen, vindt Altena. ,,In Amerika zorgt verharding tussen links en rechts dat mensen elkaar te lijf gaan op straat. Het is een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden." Luder, een medewerker van Loesje: ,,Zeggen wat je denkt, is goed en hoeft niet altijd aardig te zijn. Maar het is belangrijk iets met aandacht te zeggen zodat het ook een bijdrage levert aan de discussie."

Volledig scherm
Tas met de campagneposter © Xaviera Altena en Loesje

De actie staat los van politieke kleur, benadrukt Altena. ,,De boodschap is voor iedereen bedoeld. Het gaat ook over bijvoorbeeld tramconducteurs die lastig worden gevallen." 

Het is de eerste keer dat Loesje samenwerkt met een illustrator en een poster maakt met beeld en kleur. Het idee voor een campagne ontstond achteraf. De organisatie vond de poster zo geslaagd, dat ze besloot er een actie aan te koppelen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.