Volledig scherm
Braakliggende bedrijfsgrond van het Merwedeterrein aan de rand van Presikhaaf in Arnhem< © Harry van der Ploeg

Lof voor strijd tegen overtollige bedrijfsgrond

ARNHEM - Het is goed al er een einde komt aan de concurrentieslag tussen gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen om zoveel mogelijk eigen bedrijventerreinen aan ondernemers te slijten. Dat vindt Jacco Vogelaar van bedrijfsmakelaar Strijbosch Thunnissen.

Hij is vol lof over het plan 'Ruimte voor Economische Ontwikkeling' waarin wordt voorgesteld om onverkoopbare bedrijfsgrond vanaf 2020 te schrappen. „Een regionale aanpak is een enorme verbetering. Je moet voorkomen dat elke gemeente een eigen koninkrijk bouwt. Ga uitbreiden op de beste plekken waar vraag naar is, zoals bij de stations. Ga aan de slag om de bestaande bedrijventerreinen te vernieuwen. Sloop gebouwen waar nodig.”

Kronenburg

Vogelaar pleitte eerder voor meer omvorming van lang leegstaande kantoren. In Arnhem Zuid gaat dat langzamer dan in Noord, zo bleek uit onderzoek van Strijbosch Thunnissen. In Kronenburg ligt inmiddels een plan klaar voor omvorming van een kantoor tot woningen. Bij de Gelderse Poort staan veel kantoren nog altijd te huur als kantoor.

LEES OOK: Mes in Gelderse bedrijventerreinen: 150 hectare geschrapt

De Arnhemse wethouder Economische Zaken Ron König waarschuwt dat de 19 gemeenten zich nog over het plan moeten uitlaten en een aantal daarvan met bezwaren zullen komen. „Het is zeker geen gelopen race.” Arnhem is uitgesproken voorstander van beperking van overtollige bedrijfsgrond.

Merwedeterrein

Volledig scherm
Braakliggende grond van het voormalige zwembad IJsselvliet aan de Leemansweg in een uithoek van bedrijventerrein Het Broek in Arnhem. © Harry van der Ploeg

König noemt een braakliggend bedrijfsterrein bij de Merwedestraat in Presikhaaf, tussen de moskee en de spoorlijn. De gemeente is daar in een rechtszaak verwikkeld met ontwikkelaar Schipper Bosch omdat het bedrijf te dwingen tot naleving van een koopovereenkomst. „Wij gaan ervan uit dat Schipper Bosch dit terrein koopt en het als bedrijfsterrein ontwikkelt”, zegt König. „Als dat voor 2020 niet lukt gaat de bestemming bedrijfsterrein eraf.”

Het Broek

Hetzelfde geldt voor een hoekje van bedrijventerrein Het Broek op braakliggende grond van het voormalige zwembad IJsselvliet aan de Leemansweg. „De eigenaar krijgt nu tweeënhalf jaar de kans om het te bebouwen voor bedrijven.”

Bij de Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen ( StAB) denken ze dat deze periode lang genoeg is. „Of dit gebied ook echt als bedrijfslocatie geschrapt wordt, is nog maar zeer de vraag”, benadrukt secretaris Bob Kobessen van StAB. „Het is een restsnipper bij bedrijventerrein Het Broek. Het is niet zo zinvol om daar iets anders mee te doen.” Het gebied wordt nu juist vernieuwd, blijkt ter plekke.

Koningspleij

Voorzitter Rob Hengeveld van StAB is ervan overtuigd dat vergroening van opgegeven bedrijfsterreinen de leefbaarheid van een stad fors kan verbeteren. Zijn advies aan gemeenten en andere vastgelopen grondeigenaren: „Pak je verlies en blik vooruit!” Hengeveld voegt daar direct aan toe dat bij een fors aantrekkende economie 'er weer een andere wind zal waaien'. Hij ziet dan weer een tekort aan bedrijventerreinen ontstaan. „Dan komt de Koningspleij bij Arnhem , die inmiddels weer de agrarische bestemming heeft gekregen, weer in beeld voor ontwikkeling.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.