Loiza Lamers op promotiebeeld van het tv-programma Expeditie Robinson.
Volledig scherm
PREMIUM
Loiza Lamers op promotiebeeld van het tv-programma Expeditie Robinson. © RTL

Loiza Lamers in de voetsporen van een pionier: ‘Vroeger wilde ik echt vluchten uit Driel’

interviewLoiza Lamers (24) wil meer zijn dan model. De Drielse schreef het voorwoord in een boek over Lili Elbe, waarschijnlijk de eerste transgender die een geslachtsverandering onderging. ,,Ik zie het als mijn levensmissie om meer begrip te kweken.”

Zo’n vier jaar geleden zat Lamers met enkele familieleden, waaronder haar moeder, te ‘brullen’ in een Arnhemse bioscoop.

De Drielse transgender zag The Danish Girl, een film over Lili Elbe (1882-1931). Elbe was waarschijnlijk de eerste transgender die een geslachtsoperatie onderging, uiteindelijk met dodelijke afloop. 

De winnares van Holland's Next Topmodel (2015) voelt bij het kijken ‘plaatsvervangende pijn’, die haar onder meer leidt naar Drielse jeugdherinneringen. Toen uitgeverij Oevers haar vroeg om het voorwoord te schrijven bij de Nederlandse uitgave van een boek over de Deense geslachtsveranderingspionier, hoefde Lamers niet lang na te denken.

Quote

Vroeger wilde ik vluchten. Inmiddels heb ik het idee dat het bij veel mensen meer geaccep­teerd is.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.