De Slijpbeek wordt in het nieuwe Slijpbeekpark nog meer zichtbaar dan nu het geval is
Volledig scherm
De Slijpbeek wordt in het nieuwe Slijpbeekpark nog meer zichtbaar dan nu het geval is © Rolf Hensel

Lokale voedselproductie naar middeleeuws idee op stadsrand tussen Arnhem en Oosterbeek

ARNHEM/ RENKUM - Het grensgebied tussen Arnhem en Renkum wordt een plek waar lokaal voedsel wordt geproduceerd, verwerkt en verkocht. 

Hoeve Klein Mariëndaal, Rosanderund, Henk’s Pluktuin en Wijngoed Mariëndaal gaan het idee uitwerken voor wat de gemeente een ‘moderne marke’ noemt.

Het gebied, waaronder Landgoed Mariëndaal en de ruimte ten westen van het voormalige KEMA-terrein, moet een eigentijdse versie worden van de middeleeuwse boerenmarke, een collectief van grotere boeren die gezamenlijk het beheer en gebruik van hun gronden regelden.

De ‘grote boeren’ worden in dit geval de vier samenwerkende partijen.

Alle gronden, van tuin en openbare ruimte tot akker- en weiland, komen in hun collectief beheer en worden gebruikt voor de productie, verwerking, distributie en afzet van voedsel. 

‘Lokaal geteeld, lokaal verwerkt en lokaal geconsumeerd’, aldus de gemeente Arnhem. ‘Het wordt een plek waar mensen met elkaar en voor elkaar gewassen telen en oogsten, en vee houden.’

Het stroomgebied van de Slijpbeek

Al ruim een jaar wordt met Le Far West Landschapsarchitecten gewerkt om het gebied tussen de twee gemeenten in de komende jaren om te vormen tot een nieuw landschapspark

Het stroomgebied van de Slijpbeek moet een aaneengesloten gebied worden waarvan het landgoed Mariëndaal, de bedrijventerreinen Den Brink en De Hes en de uiterwaarden van de Rosandepolder deel uitmaken.

Natuur en groen worden er versterkt, natuurgebieden met elkaar verbonden en het gebied moet dus dus ook een lokale voedselproductie vormen voor de stad.

Beeld van Almere Duin in de toekomst: inspiratiebron voor De Hes op het grondgebied van de gemeenten Arnhem en Renkum.
Volledig scherm
Beeld van Almere Duin in de toekomst: inspiratiebron voor De Hes op het grondgebied van de gemeenten Arnhem en Renkum. © Amvest

Compacte nederzettingen

Tussen de verschillende gebieden komen paden. Op het voormalige KEMA-terrein en het voormalig bedrijventerrein Arnhems Buiten komt woningbouw, op wat Den Brink en De Hes wordt genoemd. 

Op De Hes zijn nu al enkele honderden woningen gepland. Die moeten komen in ‘compacte nederzettingen’.

Volledig scherm
© vanRossumDesign

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.