Volledig scherm
Oude diesels mogen het centrum van Arnhem niet meer in. © Erik van 't Hullenaar

Lucht in Arnhem, Nijmegen en Ede meest vervuild: hier zie je hoe het zit in jouw woonplaats

ARNHEM/ NIJMEGEN - Arnhem en Nijmegen zijn de twee meest vervuilde steden van Noord-Oost Nederland als het om uitstoot door verkeer en industrie gaat. Ede, Veenendaal en Renswoude behoren tot de plaatsen waar de hoogste concentraties fijnstof worden gemeten.

Help ons! Hoe schoon of vervuild is jouw omgeving?

Journalisten van De Stentor, Tubantia en de Gelderlander onderzoeken voor Het Schone Oosten hoe schoon (of verontreinigd) het oosten van het land is. Mail tips en reacties naar hetschoneoosten@dpgmedia.nl.

Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over 2018, die dataplatform LocalFocus nu inzichtelijk heeft gemaakt.

Rond Arnhem en Nijmegen staat het verkeer vaak vast. Files zorgen voor een aanzienlijk aandeel van de uitstoot van stikstofdioxide, dat voorkomt in uitlaatgassen. Hetzelfde stofje vervult nu een hoofdrol bij de stikstofcrisis waar Nederland in zit.

De gemiddelde hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht ligt in Arnhem (21,5 ug/m3) en Nijmegen (21,7) flink hoger dan in andere grote steden in het noorden en oosten als Apeldoorn (17,3), Enschede (16,9) en Groningen (14,4). Rotterdammers hebben te maken met de hoogste gemiddelde concentratie (27,0).

Meer betalen voor oude diesel

Ook fijnstof - minuscule deeltjes die in de lucht zweven - komt vrij in het verkeer. Daarom moeten automobilisten vanaf dit jaar bijvoorbeeld meer gaan betalen voor een oude of vervuilende diesel. 

Maar ook veehouderijen brengen fijnstof in de lucht. En daar zijn er in gemeenten als Ede en Renswoude weer relatief veel van. Ook Veenendaal kampt met een uitstoot van fijnstof die zeker één punt boven het landelijke gemiddelde ligt van 19,0 ug/m3.

Schade aan gezondheid

Zowel stikstofdioxide als fijnstof kunnen de gezondheid schade toebrengen. Zo kunnen ze bij te hoge concentraties leiden tot ademhalingsklachten, die mogelijk verergeren. Per jaar overlijden twee baby’s in Gelderland door luchtverontreiniging en een inwoner van Nijmegen gaat gemiddeld 420 dagen eerder dood door diezelfde luchtvervuiling, bleek twee jaar terug uit een rapport van de GGD Gelderland.

Vrijwel in heel Nederland lagen de waardes voor stikstofdioxide en fijnstof in 2018 onder de Europese grens, stelt het RIVM. Het gezondheidsinstituut verwacht dat de gemiddelde concentratie van stikstofdioxide en fijnstof de komende jaren afneemt. En de volksgezondheid daardoor verbetert.

In deze regio is de lucht relatief gezien het schoonst in de Achterhoek. In het noordelijkste deel van Nederland ademen inwoners, zoals op de Waddeneilanden, gemiddeld de minst vervuilde lucht in.

Bekijk hieronder een kaart van LocalFocus met de gemiddelde concentraties stikstofdioxide en fijnstof in jouw gemeente.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.