Volledig scherm
De Market Garden Munt in zilver, met de afbeelding van de John Frostbrug in Arnhem en een parachute. © Koninklijke Nederlandse Munt

Luchtlandingsoperatie Market Garden krijgt een officiële herdenkingsmunt

ARNHEM - Er is een munt in aantocht ter herinnering van 75 jaar Operatie Market Garden, de grootste luchtlandingsoperatie uit de Nederlandse geschiedenis. De geallieerden probeerden daarmee in 1944 vergeefs nazi-Duitsland op de knieën te krijgen. 

De Koninklijke Nederlandse Munt brengt verschillende versies van de munt uit.

Het Market Garden Vijfje wordt geslagen in oplage van 50.000 stuks. De herdenkingsmunt is in Nederland een wettig betaalmiddel ter waarde van 5 euro.  Voor verzamelaars verschijnen er ook nog versies in zilver en en een tientje in goud. 

Airborne at the Bridge

Volledig scherm
De Market Garden Munt in zilver, met de beeltenis van Koning Willem-Alexander © Koninklijke Nederlandse Munt

De vormgeving van de munt wordt vandaag gepresenteerd in ‘Airborne at the Bridge’ in Arnhem, het museum annex bezoekerscentrum bij de John Frostbrug in Arnhem. Parachutisten van de Britse Airborne Divisie probeerden de brug op 17 september 1944 te veroveren in afwachting van grondtroepen die oprukten vanaf de Belgische grens.

De gestileerde brug die ‘een brug te ver’ bleek, prijkt met een parachute op de herdenkingsmunt. Aan de andere zijde toont de munt een portret  van Koning Willem-Alexander in profiel.

Tim Breukers uit Tilburg, de ontwerper van de munt, liet zich inspireren in het Airborne Museum Hartenstein te Oosterbeek. Geborduurde batches en emblemen van de parachutisten trokken daar zijn aandacht.

De verschillende steken heeft hij toegepast in het ontwerp van deze herdenkingsmunt: een satijnsteek bij de parachute en een zigzagsteek bij de brug. ‘Het portret van Koning Willem-Alexander  is gevuld met een karakteristieke stapsteek’, zo heet het in de verklaring van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Britse veteraan slaat eerste munt

De Britse oorlogsveteraan Market Garden Les Fuller van derde Bataljon Parachute Regiment is uitgenodigd om op zaterdag 21 september de eerste ceremoniële muntslag te verrichten tijdens de herdenking van Operatie Garden op de Ginkelse Heide.

Dat zal hij samen doem met Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten. De Koninklijke Nederlands munt heeft een speciale documentaire laten maken over Fuller.

,,Onze missie was eigenlijk simpel”, zegt Fuller in de documentaire. ,,We moesten landen en zo snel mogelijk de brug zien te bereiken. Die brug moesten we 36 uur bezetten. Maar dit was helaas niet mogelijk.”

Toen de parachutist op 17 september op de Renkumse Heide landde zag hij op een paar meter afstand twee verbijsterde Duits soldaten met hun vriendinnen. Hij zei de meisjes om weg te wezen. ,,Een meisje wilde blijven.” De rest werd krijgsgevangen gemaakt. Er was op dat moment nog geen schot gelost.

Quote

Om eerlijk te zijn: als ze me een pistool hadden gegeven had ik mezelf van kant gemaakt.

Les Fuller, veteraan derde Bataljon Parachute Regiment

Vuurgevecht met generaal-majoor Kussin

Volledig scherm
Een 'Coincard' met het Market Garden Vijfje © Koninklijke Nederlandse Munt

Later werd dat totaal anders. Fuller rukte met zijn eenheid op langs de Amsterdamseweg, waar ze bij een kruising stuitten op  de auto van de Duitse generaal-majoor Friedrich Kussin, de stadscommandant van Arnhem.

De Britten openden het vuur. De foto’s waarop zijn lijk uit de auto hangt, zijn even berucht als beroemd.

Fuller bereikte maandagavond  Arnhem. Dinsdag werd hij bij het Rijnpaviljoen aan Onderlangs onder vuur genomen vanaf de steenfabriek aan de overzijde.  Zijn arm bloedde hevig en hij raakte buiten bewustzijn. Een Britse legerarts droeg hem over aan twee bemanningsleden van een Duitse tank. Hij kwam uiteindelijk in een ziekenhuis in Apeldoorn terecht waar een Duitse arts hem opereerde. 

‘Arnhem Boys’

Fullers  relaas maakt ook deel uit van het indrukwekkende fotoboek ‘Arnhem Boys’ van fotograaf en filmmaker Richard Jopson. Daarin vertelt Fuller  dat de arts hem bijna terloops vroeg of hij hem toestemming wilde geven om zijn arm te amputeren.

,,Het kon me niets schelen. Ik werd verteerd door de pijn. Om eerlijk te zijn: als ze me een pistool hadden gegeven had ik mezelf van kant gemaakt.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Moeder Madeleine: ‘Moordenaar Melissa is gevaar voor de samenleving’
    PREMIUM

    Moeder Madeleine: ‘Moordenaar Melissa is gevaar voor de samenle­ving’

    ARNHEM - Haar hele woonkamer in de Arnhemse wijk Schuytgraaf ademt Melissa. De kaars op tafel met haar portret draagt de tekst: ‘Uit ons leven, niet uit ons hart'. In de kast staat een grote foto en aan de wand hangt een geschilderd portret van de selfie die Melissa Ulrich ooit maakte. Een lachend onbezorgd gezicht, liggend in het gras. ,,Die heeft ze gemaakt in de Efteling op 5 mei 2006. Nog geen drie weken later was ze dood, vermoord", zegt moeder Madelein Weyling.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.