Volledig scherm
Het Airborne Museum in Oosterbeek. Foto: Hans Broekhuizen/DG

Luisterplek bij Airborne Museum

OOSTERBEEK - Het Airborne Museum in Oosterbeek krijgt per 1 september een luisterplek, waar mensen verhalen over de periode van de Slag om Arnhem kunnen horen.

De luisterplek is onderdeel van de Liberation Route, die langs 49 plekken in de wijde omgeving loopt. Met de Liberation Route kunnen belangstellenden ervaren wat zich in 1944 en 1945 afspeelde rondom Arnhem, Nijmegen en op de Veluwe tijdens en na de Slag om Arnhem.

De 49 luisterplekken zijn voorzien van veldkeien. Bij iedere kei is een hoorspel te beluisteren over de belevenissen van een of meer personen in de jaren 1944-1945.

Het idee van de Liberation Route werd ooit bedacht in het Airborne Museum. Alleen had het museum zelf nog geen luisterplek. Het verhaal dat bezoekers er straks kunnen horen, heet De vriendschapsband. Het gaat over twee bevriende zweefvliegtuigpiloten.

De luisterkei bij het museum wordt mede betaald door het project Airborne Beer, een particulier initiatief van oud-Heelsummer Gerrit Staal. Van elke verkochte fles bier gaat 1 euro naar een goed doel. Zo is de afgelopen jaren 6.000 euro geschonken aan de stichting Lest We Forget en 2.000 euro aan de vernieuwde educatieve ruimte van het Airborne Museum.

Binnenkort wordt de 15.000e fles bier verkocht. Met de verkoop van deze oplage met een nieuw wikkel wordt 4.500 euro gegenereerd. Dit bedrag gaat naar het Airborne Museum, dat het geld investeert in de luisterkei. Dat verklaart ook de aanwezigheid van Hans Wiegel tijdens de onthulling op 1 september: de oud-politicus is voorzitter van de overkoepelende organisatie Nederlandse Brouwers. Deze organisatie behartigt de belangen van acht in Nederland gevestigde bierbrouwerijen.

Het gebouw waarin het Airborne Museum in Oosterbeek is gevestigd, was vroeger Hotel Hartenstein. Tijdens de Slag om Arnhem was het gebouw het middelpunt van de strijd en deed het dienst als geallieerd hoofdkwartier.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.