Volledig scherm
Burgemeester Marcouch, vorig jaar bij de herdenking van de evacuatie van Arnhem. © Rolf Hensel

Marcouch: Evacuatie na Slag om Arnhem aandacht geven bij herdenking in Berenkuil

ARNHEM - De impact van de evacuatie van de stad na de Slag om Arnhem in september 1944 moet aandacht krijgen bij de jaarlijkse herdenking bij het Airborne-monument in de Berenkuil. Dat vindt burgemeester Ahmed Marcouch.

,,Ook het leed van de Arnhemmer moet bij de herdenking centraal staan'', zei de Arnhemse burgemeester woensdagavond in de vergadering van de gemeenteraad. Daar werd op verzoek van GroenLinks, ChristenUnie en de VVD gesproken over de vraag hoe de evacuatie meer aandacht te geven dan ze nu naar het inzicht van die partijen krijgt.

Hoger plan

Quote

Nog steeds worstelen mensen met de evacuatie

Ahmed Marcouch

De evacuatie wordt nu jaarlijks herdacht bij het monument aan de Apeldoornsestraat, dit jaar op 24 september. Marcouch liet in antwoord op vragen van GroenLinks-raadslid Mark Coenders weten dat nog steeds met het Rode Kruis en andere partijen wordt overlegd over hoe deze herdenking naar een hoger plan te tillen. Coenders vraagt zich af of een evacuatiemonument op een meer prominente plek geen goed idee is.

Marcouch vindt los daarvan dat  het gedwongen vertrek in september 1944 van de Arnhemmers die toen in de stad woonden onlosmakelijk onderdeel van de herdenking van de Slag om Arnhem in de Berenkuil moet worden. 

,,We moeten recht doen aan het leed, de pijn en de littekens die de evacuatie heeft achtergelaten bij de bevolking. Je stad moeten verlaten, kilometers lopen om een veilige plek te vinden en dan bij terugkeer je stad in vernietigde staat aan te treffen: ik heb mensen ontmoet die er nog steeds mee worstelen.''

Marcouch deed geen uitspraken over de termijn waarop een eventuele nieuwe invulling van een op zichzelf staande evacuatieherdenking is te verwachten. Wel zegt hij dat de lopende besprekingen er ook op zijn gericht om van de aanstaande evacuatieherdenking op 24 september een waardige bijeenkomst te maken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Instinctief acteert Eline de dood: 'Mijn god, hij is er nog. Hij is nog in huis'
  PREMIUM
  Reconstructie Arnhemse Villamoord

  Instinc­tief acteert Eline de dood: 'Mijn god, hij is er nog. Hij is nog in huis'

  ARNHEM - Baf! Baf! De twee knallen zijn oorverdovend. Bloed golft over haar gezicht. Haar hoofd barst van de pijn. Ze kan nog denken. Ze is er nog. Geke ligt dood naast haar op bed. Instinctief acteert Eline de dood. De man met pistool pakt Geke's slavenarmband en loopt de slaapkamer uit. Ze moet hulp halen. Op het nachtkastje staat een telefoon. Eline pakt de hoorn, draait de schijf. Op de trap klinken voetstappen. 'Mijn god, hij is er nog. Hij is nog in huis.'
 2. Zo ging de Arnhemse politie tekeer tegen de villamoordverdachten
  PREMIUM
  Arnhemse Villamoord

  Zo ging de Arnhemse politie tekeer tegen de villamoord­ver­dach­ten

  ARNHEM - Verdachten uren en uren tot na middernacht verhoren. Hen zwaar onder druk zetten, intimideren om te bekennen. Hen informatie in de mond leggen die alleen de moordenaar kan weten. Hen lagere straffen beloven of juist hogere als ze wel of niet meewerken. Kwartetten met foto’s van mogelijke verdachten. Proces-verbalen die de gefilmde verhoren slordig of mogelijk zelfs bewust foutief weergeven.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.