Volledig scherm
Burgemeester Marcouch, vorig jaar bij de herdenking van de evacuatie van Arnhem. © Rolf Hensel

Marcouch: Evacuatie na Slag om Arnhem aandacht geven bij herdenking in Berenkuil

ARNHEM - De impact van de evacuatie van de stad na de Slag om Arnhem in september 1944 moet aandacht krijgen bij de jaarlijkse herdenking bij het Airborne-monument in de Berenkuil. Dat vindt burgemeester Ahmed Marcouch.

,,Ook het leed van de Arnhemmer moet bij de herdenking centraal staan'', zei de Arnhemse burgemeester woensdagavond in de vergadering van de gemeenteraad. Daar werd op verzoek van GroenLinks, ChristenUnie en de VVD gesproken over de vraag hoe de evacuatie meer aandacht te geven dan ze nu naar het inzicht van die partijen krijgt.

Hoger plan

Quote

Nog steeds worstelen mensen met de evacuatie

Ahmed Marcouch

De evacuatie wordt nu jaarlijks herdacht bij het monument aan de Apeldoornsestraat, dit jaar op 24 september. Marcouch liet in antwoord op vragen van GroenLinks-raadslid Mark Coenders weten dat nog steeds met het Rode Kruis en andere partijen wordt overlegd over hoe deze herdenking naar een hoger plan te tillen. Coenders vraagt zich af of een evacuatiemonument op een meer prominente plek geen goed idee is.

Marcouch vindt los daarvan dat  het gedwongen vertrek in september 1944 van de Arnhemmers die toen in de stad woonden onlosmakelijk onderdeel van de herdenking van de Slag om Arnhem in de Berenkuil moet worden. 

,,We moeten recht doen aan het leed, de pijn en de littekens die de evacuatie heeft achtergelaten bij de bevolking. Je stad moeten verlaten, kilometers lopen om een veilige plek te vinden en dan bij terugkeer je stad in vernietigde staat aan te treffen: ik heb mensen ontmoet die er nog steeds mee worstelen.''

Marcouch deed geen uitspraken over de termijn waarop een eventuele nieuwe invulling van een op zichzelf staande evacuatieherdenking is te verwachten. Wel zegt hij dat de lopende besprekingen er ook op zijn gericht om van de aanstaande evacuatieherdenking op 24 september een waardige bijeenkomst te maken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.