Volledig scherm
Burgemeester Achmed Marcouch. © Erik van 't Hullenaar

Marcouch gaat schadevergoeding imam mogelijk aanvechten

ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch beraadt zich op de mogelijkheid om via een bodemprocedure de schadevergoeding aan te vechten die hij moet betalen aan imam Youssef Arkhouch.

De rechter oordeelde in een kort geding deze week dat de salafistische prediker recht heeft op een schadevergoeding van 4.000 euro omdat de burgemeester zijn naam ten onrechte zou hebben gekoppeld aan het risico dat verkondigers van deze orthodoxe islamitische geloofsstroming moslims aansporen tot geweld.

Steun in uitspraak

Arkhouch bond de juridische strijd aan met de burgemeester nadat de Marokkaanse Al Fath moskee in Arnhem hem niet meer als imam wilde benoemen. De burgemeester bestudeert de uitspraak nog, maar heeft vrijdag al wel laten weten dat hij er ook steun in vindt.

In zijn ogen bevestigt de uitspraak namelijk dat de gemeente in de strijd tegen radicalisering bij het moskeebestuur ter sprake mag brengen of het wel verstandig is om een salafistische imam aan te stellen. 

,,Dat is belangrijk omdat we ons daarom ook op deze manier kunnen blijven inspannen om te voorkomen dat kinderen en jongeren radicaliseren.”

Rectificatie in de Gelderlander

Volgens een woordvoerder beraadt de gemeente zich nog op mogelijke vervolgstappen. De opgelegde rectificatie, uiterlijk donderdag te publiceren in de Gelderlander, zal er komen omdat een eventuele vervolgprocedure geen opschortend effect op dat deel van het vonnis van de rechter zou hebben.   

De rechter willigde in het kort geding de eisen van Arkhouch overigens slechts ten dele in. De man had een schadevergoeding van 25 mille geëist en doorbetaling van het salaris dat hij als imam van de Al Fath moskee is misgelopen omdat zijn benoeming niet doorging. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.